Гняв в Москва, триумф в Киев след Евровизия 2016

Бившия австралийски премиер Тони Абът използва песенния конкурс, за да отправи словесни нападки към Русия

OFFNews 16 май 2016 в 10:20 16208 34

Снимка EPA

Триумф в Киев, гняв в Москва. Такива бяха реакциите в страната победител от тазгодишната Евровизия - Украйна, и сочената за фаворит, но останала трета, Русия, победена от татарската певица от Кримския полуостров Джамала с песен срещу Русия. В отзвука след конкурс се включи и втората в класирането Австралия, чийто бивш премиер Тони Абът използва ситуацията, за да отправи словесни нападки срещу Русия. Родната ни страна, класирана на четвърто място от Поли Генова, не се включва в конфликта, а прибралата се снощи певица се изказа деликатно по спорния въпрос за наличието на политическа окраска в песента на джаз певицата Джамала "1944".

"Много интересна песен с много лично послание. Там са намесени много емоции. Тя съпреживяваше всичко, което се случва на сцената. Тя наистина е много силна и най-вероятно с това е спечелила зрителите, журитата най-вече, защото те дадоха много високи оценки. Джамала е много добър изпълнител, много добър артист", каза Поли Генова.

В същото време, вчера гневният политически елит на Русия призова за разследване как се е стигнало до това песен с политически текст да бъде допусната до конкурса и заплаши да го бойкотира следващата година. Тогава домакин на Евровизия ще бъде Украйна.

"Отчасти това е следствие на пропагандната информационна война, която се води срещу Русия", заяви съветската и руска актриса и депутатка Елена Драпеко, цитирана от в. "Guardian". "Има общо демонизиране на Русия - че всички ние сме зло: нашите атлети използват допинг, нашите самолети нарушават въздушно пространство", допълни тя.

"Музиката загуби, защото победата не отиде при най-добрата песен, конкурсът загуби, защото политическите нагласи надделяха над лоялната конкуренция", каза Константин Косачев, председател на Съвета на федерацията на комисията по международните въпроси.

Франц Клинтсевич, първи заместник-председател на Комитета по отбрана и сигурност на Съвета на Федерацията на Русия, каза пред РИА Новости: "Ако нищо не се промени в Украйна до следващата година, тогава не мисля, че ние трябва да участваме (бел. ред. в Евровизия там)".

Бившият министър-председател на Австралия Тони Абът използва резултатите, за да отправи словесни нападки срещу Русия, чийто изпълнител Сергей Лазарев беше фаворит за спечелването на Евровизия.

Австралия трябваше да бъде подготвена за загубата от Украйна, която е била жертва на "агресора".

"Украйна преживя много през последните няколко десетилетия и мисля, че те и в момента страдат в ръцете на агресора", каза Абът пред Sky News в неделя. "Ако това повдига духа им, мисля, че ние трябва да сме подготвени да приемем второто място."

Острата реакция на руските политици обаче се различава от реакцията на украинската песен сред населението в Русия. То даде 10 точки на песента на Джамала при максимум 12.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

32

El Commandante

16.05 2016 в 20:37

"ШОРОШОМОЛКИТЕ ги мързи да пишат"

То за тва се иска акъл деба...

77927

29

El Commandante

16.05 2016 в 19:26

"За пореден път не се даде пред азиатските орди "

За пореден път?
След Крим, Донбас и Луганск ли?

77927

27

El Commandante

16.05 2016 в 18:36

"който е изразил мнение тук за нея"

Кое те кара да мислиш че това е единствената тема?
В предишните два-три дни имаше поне 5 други теми в които се скъсахме да коментираме, мога да ти гарантирам че нема ни един в тази тема,който не се радваше за Поли на първо място.

10564

26

ultra-73

16.05 2016 в 18:32

#26 ти пък ми цитирай поне един, който е изразил мнение тук за нея, вместо да страда за руската загуба