Ирански депутат обяви 3 млн. долара за главата на Тръмп

OFFNews 21 януари 2020 в 13:43 1503 0

Снимка iranpress

Иранският депутат Ахмад Хамзес обяви награда от 3 милиона долара за този, който успее да убие американския президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, позовавайки се на проправителствената агенция ИСНА.

"От името на хората на провинция Керман - ние ще платим награда от $3 млн. в брой на този, който убие Тръмп", заявил Хамзес пред депутатите. 

Според депутата Техеран ще бъде защитен от заплахи, ако разполага с ядрено оръжие. Той добавил, че Иран трябвало да произвежда ракети с далечен обсег, на които да бъдат монтирани "нетрадиционни" бойни глави.

Керман е родният град на ген. Касем Сюлеймани, убит на 3 януари в града от американските въздушни сили с дрон на летище в Ирак. 

Депутатът не посочва дали това е решение на Върховния духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей, който управлява ислямската държава. 

В деня на убийството на Сюмеймани Техеран обеща "тежко отмъщение" на САЩ. Няколко дни по-късно председателят на Върховния съд на Иран Ибрахим Раиси заяви, че Техеран смята да преселдва Тръмп по съдебен път. „Нарушението на закона ще бъде преследвано. Ние сме длъжни да призовем президента на САЩ в качеството му на главен обвиняем. Няма да се откажем от това, той трябва да бъде осъден на международна арена“, подчерта Раиси.

Организаторът на погребението на ген. Касем Сюлеймани обяви награда от 80 млн. долара за главата на Тръмп. Той призова всички иранци да дарят по един долар, за да се събере сумата.

"Ние ще дадем тези 80 милиона от нас като подарък на всеки, който донесе главата на човека, наредил убийството на голямата фигура на нашата революция. Всеки, който донесе главата на този побъркан с жълта коса, ще получи 80 милиона долара от името на великата иранска нация. Скандирайте, ако сте съгласни", добавя организаторът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови