Иранецът виновен за свалянето на украинския Боинг бил вече в затвор

OFFNews Последна промяна на 25 януари 2020 в 12:40 2435 0

Отломките на украинския Боинг

Човекът, чиито действия са довели до грешката за свалянето на украинския самолет от иранските ВВС, се намира в затвора. Това е съобщил външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф, според ТАСС, която цитира агенция ISNA.

Зариф сравни ситуацията със свалянето на ирански пътнически самолет през 1988 г., от ВВС на САЩ. „Това беше трудна ситуация в трудно време. На други би им трябвало много повече време. Почти преди 32 години САЩ свалиха ирански пътнически самолет. Към днешна дата те все още не са се извинили официално. Американският военнослужещ, отговорен за това, че той е свалил самолета, даже получи награда. Докато иракчанинът, който свали украинския самолет, сега е в затвора“, каза Зариф отговаряйки на въпрос защо на иранското правителство са били необходими три дни, за да признае, че самолетът е бил свален от военните.

Полетът на Boeing 737 на „Международни авиолинии на Украйна“ до Киев избухна малко след излизането от летището в Техеран на 8 януари. Загинаха всички 176 души на борда: 167 пътници от Иран, Украйна, Канада, Великобритания, Германия, Швеция и Афганистан и девет членове на екипажа. Точно в този момент в Иран се очаквах удари от САЩ.

Конфликтът между двете страни започна с окупация на посолството на САЩ в Багдад, САЩ ликвидираха на летището в Багдад иранския гeнeрaл Кaceм Cюлeймaни, кoмaндир нa бригaдитe Aл Кудc към Ирaнcкaтa рeвoлюциoннa гвaрдия. CAЩ cмятaт eлитния oтряд зa cпeциaлни oпeрaции зa тeрoриcтичнa oргaнизaция и oбвинявaт Cюлeймaни зa cмърттa нa cтoтици aмeрикaнци в Близкия изтoк. В отговор на това Иран атакува с ракети американски военни бази на територията на Ирак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови