US сенатори описват защо е убит Сюлеймани: сред целите му за терористични атаки била и България

OFFNews Последна промяна на 15 януари 2020 в 15:22 3740 0

44-има американски сенатори от Републиканската партия внесоха резолюция за награждаване на членовете на Военно-въздушните сили и разузнавачите, провели мисията, довела до убийството на ген. Касем Сюлеймани по заповед на Доналд Тръмп. В документа от 9-и януари до Комисията по външни работи те посочват и причините за покушението над високопоставения ирански генерал - планирани терористични нападения в страни съюзници на САЩ, една от които е България.

В текста генерал Сюлеймани е наречен "терористичен лидер", въвлечен в планирането на нападения срещу граждани на Съединените щати. Ръководеният от него Ислямски революционен гвардейски корпус "Ал Кудс" е определен "терористична организация", която отправяла световна терористична заплаха към САЩ и международната общност.

Републиканските сенатори, сред които Марко Рубио, Марта Максали, Джон Корнин, пенсионираната като подполковник Джони Ърнст и др., твърдят, че ген. Сюлеймани е "архитектът" на терористични нападения в Ирак, Афганистан и другаде, при които са загинали "стотици американски служители". А също - че той е "планирал или подкрепял" редица смъртоносни нападения, включително заговор от 2011 г. за убийството на посланика на Саудитска Арабия в САЩ; нападението на посолството на САЩ в Багдад на 31 декември 2019 г. Той бил отговорен и за "за планирани нападения в Германия, Босна, България, Кения, Бахрейн, Турция и другаде".

Сенаторите настояват за награждаване на членовете на Военно-въздушните сили на САЩ, които смело и енергично преследвали "Ал Кудс" и частите му в Ирак, Афганистан по света, за почит за разузнавачите, които били анонимни герои, които преследвали иранските гвардейци "с огромна всеотдайност, жертва и професионализъм".

Те твърдят, че смъртта на ген. Касем Сюлеймани е налагане на справедливост и е облекчение за семействата и приятелите на стотиците мъже и жени от САЩ, които са загубили живота си в Ирак и Афганистан, и поздравяват президента Доналд Тръмп за разпореждането на успешна операция по намирането и елиминирането на Касем Сюлеймани.

Републиканците не подкрепят твърденията си за подготвяни терористични нападения в България и другите цитирани страни с доказателства. От документа не става ясно какъв е източникът на тази информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови