Световните сили се споразумяха с Иран

OFFNews 24 ноември 2013 в 09:28 3099 2

Световните сили се споразумяха с Иран. Снимка: Reuters
Световните сили се споразумяха с Иран. Снимка: Reuters

Шестте световни сили постигнаха временно споразумение с Иран за ядрената му програма.

Насочено към прекратяване на опасен сблъсък, споразумението между Иран и САЩ, Франция, Германия, Великобритания, Китай и Русия бе постигнато след повече от 4 дни на мъчителни преговори в швейцарския град Женева, пише "Ройтерс". Спирането на ядрената програма е стъпка към изграждането на доверие, сваляне на десетилетията на напрежение и конфронтации. То ще прогони призрака на войната в Близкия Изток, пише още агенцията. Споразумението предвижда Иран да не обогатява повече уран до нива над 5% за период от шест месеца; засилено наблюдение от МААЕ, включително и чрез ежедневен достъп до ядрените обекти. В замяна на това се предвижда облекчаване на санкциите, свързани с ядрената програма, в продължение на 6 месеца.

Иран ще получи достъп до 4,2 милиарда долара в рамките на споразумението, което бе постигнато в Женева, съобщи дипломатически източник, цитиран от "Фокус". В изявление на Белия дом се посочва, че Иран ще разруши техническите съоръжения, които позволяват подобно обогатяване.

В същото време външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви, че достигнатото споразумение със световните сили признава иранската ядрена програма и че в крайна сметка всички санкции срещу ислямската република ще бъдат вдигнати.

Историческото споразумение с Иран относно спорната му ядрена програма не дава право на Техеран да обогатява уран, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от AFP. „В постигнатото споразумение, което представлява първа стъпка, не се посочва, че Иран има правото да обогатява уран, независимо от интерпретациите, които се правят”, заяви Джон Кери пред журналисти.

Това споразумение ни дава време за разговори за окончателно решение на спора, посочи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън в изявление.

Американският президент Барак Обама окачестви споразумението като важна стъпка за преодоляване на опасенията в света за ядрената програма на Иран.

Постигнатото е лоша сделка, която се базира на "иранска измама и самозаблуда", бе реакцията на Израел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!