Иран сравни САЩ с котката от 'Том и Джери'

OFFNews 24 май 2018 в 20:45 3619 0

Снимка Reuters, архив

Върховният водач на Иран Аятолах Али Хаменей коментира САЩ, сравнявайки ги с котката от популярната анимационна поредица "Том и Джери". 

„САЩ опитаха различни политически, икономически, военни и пропагандни методи, за да ударят Ислямската
Република“ в хода на четирите десетилетия на съществуването й. Но „всички тези замисли се провалиха. Точно както котката от „Том и Джери“, те ще загубят отново“, коментира той, цитиран от "Блумбърг" и "Фокус".

В анимационната поредица мишката Джери постоянно успява да надхитри котарака Том. 

Коментарите на Хаменей са първите му, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви условията на Вашингтон към Техеран по време на програмна реч тази седмица. Сред изискванията на американците е оттегляне на подкрепа за групировки, като ливанската „Хизбулла“, която е считана за терористична от САЩ.

Изказването на Помпео дойде, след като президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ от ядрената сделка с Иран. 

След решението на Тръмп страните от ЕС призоваха за запазване на сделката. 

Хаменей заяви, че Иран „няма спорни въпроси с европейските държави“, но „не им вярва“ и те трябва да дадат гаранции, че Иран ще получи икономическите изгоди, предвидени според споразумението.

По думите му Иран има правото да разшири ядрената си програма извън ограниченията, поставени от Съвместния
всеобхватен план за действие , освен ако европейските банки не продължат да търгуват с него и европейците не дадат гаранции, че ще купуват ирански петрол, ако САЩ решат да наложат санкции върху продажбата му.

Той заяви също, че те трябва да се откажат от идеята за водене на преговори около програмата на Техеран за развитие на балистични ракети, или за неговата регионална политика.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови