Иран призна, че е изпращал бойни дронове на Русия

OFFNews 05 ноември 2022 в 11:38 3830 6

иран

Снимка pixabay

Преди началото на войната.

Външният министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан призна за първи път, че страната му е доставила на Русия дронове, но посочи, че трансферът е станал преди войната на Москва срещу Украйна, в която произведените в Иран дронове са бомбардирали Киев, предаде Асошиейтед прес. 

Коментарите на иранския външен министър идват след месеци на объркващи съобщения от Иран относно доставката на оръжие, докато Русия нанася удари по украинската енергийна инфраструктура и цивилни цели с безпилотните самолети, отбелязва АП. 

Британското разузнаване: С ирански дронове руснаците заместват намаляващите запаси на прецизно въоръжение

"Дадохме ограничен брой дронове на Русия месеци преди войната в Украйна", каза министърът в Техеран.

Преди това ирански официални лица отрекоха да въоръжават Русия във войната й срещу Украйна. По-рано тази седмица посланикът на Иран в ООН Амир Саид Иравани нарече обвиненията "напълно неоснователни" и повтори позицията на Иран за неутралитет във войната. 

САЩ и техните западни съюзници в Съвета за сигурност призоваха генералния секретар на ООН Антонио Гутериш да разследва дали Русия е използвала ирански дронове, за да напада цивилни в Украйна.

Въпреки това паравоенната Революционна гвардия на Иран смътно се похвали, че предоставя дронове на големите световни сили. Върховният лидер аятолах Али Хаменей възхвали ефикасността на дроновете и се подигра на кършенето на ръце от страна на Запада заради опасността, която представляват тези оръжия.

Дори и руснаците да взривят Каховската ВЕЦ, няма да спрат ВСУ, ще ни забавят до 2 седмици

По време на подкрепените от държавата демонстрации за отбелязване на годишнината от превземането на американското посолство през 1979 г., тълпите размахваха плакати с триъгълни дронове като предмет на национална гордост.

Признавайки доставката, Амир Абдолахиан подчерта, че Иран не е забелязал използване на неговите дронове в Украйна. Той заяви, че Иран продължава да държи на спирането на конфликта.

"Ако Украйна притежава някакви документи, че Русия е използвала ирански дронове в Украйна, те трябва да ни ги предоставят", добави той. "Ако ни се докаже, че Русия е използвала ирански дронове във войната срещу Украйна, няма да останем безразлични към този въпрос", каза външният министър на Иран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

6

Johnny B Goode

06.11 2022 в 04:36

Еврото, човекът се опитва да бъде любезен. Може и да е прав, но трябва да е да е доста ниска температурата в тази стая.

3767

4

Име на профила

05.11 2022 в 18:25

Аз също. И с другите, де.

Лунатика съм го признал за единствения ни русофилски приятел с IQ над стайната температура. Имахме и Стефан, ама се загуби нещо (надявам се да е наред). Всичко останало е тор.

2073

2

Johnny B Goode

05.11 2022 в 16:42

Еврото, както обикновено нищо не си разбрал. Или се правиш на умряла лисица.

Няма нужда от разрешение, просто трябва да кажеш, че го правиш и да си понесеш последствията за подкрепата на фашиста Путлер. Санкции ли ще са, друго ли ще е. А не като те хванат на калъп да викаш "не е това което изглежда".
Дошло е време разделно и всеки ще си носи отговорността за действията един ден.

 
X

Да помогнем на украинските деца!