Дори и руснаците да взривят Каховската ВЕЦ, няма да спрат ВСУ, ще ни забавят до 2 седмици

Успяваме да свалим 70 процента от иранските дронове, но руснаците могат още дълго да ни тероризират с тях, казва шефът на военното разузнаване в Киев

OFFNews 24 октомври 2022 в 10:27 5142 0

Буданов
Кирило Буданов, шеф на ГУР.

Язовирната стена на Каховската ВЕЦ е частично минирана. За цялостното ѝ разрушаване окупаторите до момента не са провели подготвили предварителна подготовка. Дори да я взривят, това няма да даде никакво предимство на руснацие, а единствено ще забави настъплението на ВСУ за максимум две седмици. Това заяви началникът на разузнаването в украинското министерство на отбраната Кирило Буданов в интервю за Украйнская правда.

Според него руснаците в момента не бягат от Херсон, но вече подготвят почвата за евентуално отстъпление от областния център. Буданов е категоричен, че Украйна може да си върне Херсон до края на годината независимо дали това ще се случи след боеве или отстъпление на руските части на десния бряг на Днепър.

Шефът на военното разузнаване подчертава и че ядерната заплаха за Украйна е абсолютно реална, "тъй като съседът ни е много болен". Той обаче посочва, че повечето от тактическите ядрени оръжия на РФ са над 30-годишни.

"Риск от ядрен удар има, но той е на същото ниво, на каквото беше и преди 2 години", посочва Буданов.

Според него около 30 процента от иранските дронове камикадзе Шахед 136, с които Русия обстрелва инфраструктурата на Украйна, достигат целите си, а Москва постоянно поръчва допълнителни количества от тези безпилотни самолети. До момента руските нашественици са поръчали 1700 дрона от различни видове, но част от тях все още не са произведени.

Доставката на една партида е около 300 броя. Русия вече прилага втората партида, посочва Буданов.

Според шефа на ГУР към 22 октомври руснаците са използвали около 330 Шахеди, от които 222 са били свалени, а останалите "в някаква степен са достигнали целите си или са попаднали близо до тях".

Буданов подчертава, че "противовъздушната отбрана на Украйна по принцип се справя добре, 70% са свалени", но "терорът с използването на "Шахед" може да продължи дълго". В същото време руснаците не разполагат с толкова много ракети, колкото иранските безпилотни самолети.

"При "Искандерите" им остават около 13%, при ракетите от типа "Калибър-ПЛ", "Калибър-НК" - около 43%, при ракетите Х-101 и Х-555 - също около 45%. Слизането под 30% е много опасно, защото това е неприкосновен запас. Що се отнася до "Искандерите", Русия отдавна е преминала неприкосновения запас, но що се отнася до "Калибрите" и Х-101, Х-555, те все още се опитват да останат в рамките на нормите", казва той.

Иран вече многократно отрича да е изнасял оръжия, които да се използват във войната в Украйна. Москва също отрича, че армията ѝ използва ирански безпилотни самолети, за да атакува Украйна. Техеран също така заяви, че "съжалява" за влошаването на дипломатическите отношения между Иран и Украйна. Външното министерство в Техеран посъветва украинското правителство да "избягва влиянието на трети страни, които се опитват да разрушат отношенията между двете страни".

В отговор украинското външно министерство заяви, че единствената "трета страна" са иранските безпилотни самолети на служба в руската армия, които Украйна сваля в небето си. Външното министерство подчертава, че Техеран носи пълната отговорност за разрушаването на отношенията с Украйна. Освен това украинското външно министерство, по нареждане на президента, реши да отнеме акредитацията на иранския посланик, както и да намали значително броя на дипломатическия персонал на иранското посолство в Киев.

Израелският министър на отбраната Бени Ганц потвърди, че Йерусалим следи участието на Иран във войната в Украйна, въпреки възраженията на Техеран срещу предоставянето на Москва на безпилотните самолети камикадзе "Шахед 131" и "Шахед 136".

"Виждаме, че Иран предоставя безпилотни летателни апарати, а в близко бъдеще може да предостави и допълнителни усъвършенствани системи. Иранците методично лъжат, че продават това оборудване", казва Ганц.

На 16 октомври вестник "Вашингтон пост", позовавайки се на американски служители по сигурността и съюзници, съобщи, че Иран увеличава ангажимента си да доставя оръжия на Русия за войната срещу Украйна и е готов да предаде не само безпилотни самолети, но и ракети земя-земя.

В същия ден израелският министър по въпросите на диаспората Нахман Шай заяви, че тъй като Иран прехвърля балистични ракети на Русия, Израел трябва да предостави военна помощ на Украйна, както правят САЩ и страните от НАТО. Бени Ганц обаче заяви, че Израел няма да доставя оръжейни системи, но предложи да помогне на Украйна да разработи система за ранно предупреждение за ракетни заплахи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!