Иракската армия напредва към Мосул

ОFFNews 18 октомври 2016 в 12:13 3931 19

Снимка Al Jazeera

Иракската армия изпреварва заложения график със започването на втория ден от битката за превземане на Мосул от "Ислямска държава", предава Би Би Си, позовавайки се на изявление на Пентагона.

Според говорителя Питър Кук офанзивата може да продължи дълго, защото предстои да се разбере дали джихадистите ще окажат сериозна съпротива.  

"Ранните индикации са, че иракските сили са изпълнили задачите си засега и са изпреварили графика за първия ден. Това се покрива с плана на иракчаните, но е рано и врагът също има право на глас. Ще видим дали ИДИЛ остане и се бие", коментира Кук във Вашингтон и заяви, че уверен в способностите на армията.

Сраженията са продължили през нощта, като бойците на ИД са атакували танковете на армията. Кореспондент на британската медия съобщава, че фронтовата линия е на 20 км южно от Мосул. 

Стартиралата вчера офанзива се планира от месеци и включва 30 хил. иракски, кюрдски и сунитски племенни бойци. Кюрдските пешмерги са изпълнили целите си за първите 24 часа като са завоювали 200 км2, девет села и част от пътя, свързваш Мосул с Ербил. 

В Мосул има около 1,5 млн. души и изникват притеснения за сигурността на цивилните по време на операцията. Правителството е пуснало над града хиляди листовки , с който ги информира как да действат по време на битките. Според Питър Кук в следващите 48 часа ще бъдат пуснати до 7 милиона листовки. 

Мосул бе превзет от "Ислямска държава" през юни 2014 г. и именно там лидерът на джихадистите Абу Бакр ал-Багдади обяви създаването на халифат. 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

19

Black Hex

18.10 2016 в 19:33

Коя е "вековна монархия" бе шмульо?
Сауди Араби? Катар? Кувейт? Бахрейн? ОАЕ?
Коя бе сороститутски глист?
Казах ти - не се присламчвай преди да си изброил всичките си аватари тук. Да не почна да поствам "мненията" ти едно по едно и то от други места.
Чекиджия.

10538

16

Black Hex

18.10 2016 в 14:45

Законноизбрани диктатори няма бе,амиго. -


Еми първо фащинците да демократизират тогава ката, кувейт, СА... не ли? Там и бази имат и чудо! Ше стане за 5 минутки... или няма да стане?
Значи сърцето ти отзад е по-остро отколкото това в главата. Гедай да си винаги с отворено сърце, да не ти извадят някое око по погрешка.
:)))

10538

13

Black Hex

18.10 2016 в 14:13

Та, кво за идилците

траверстино, на ти един цитат преведен на български от пича известен с фразата "Дебилы блять!"
"Ние, разбира се, ще оценим ситуацията и ще вземаме решения, както от политически, така и от военен характер, ако това се случи, ако в Сирия, където нашите части работят по молба на законното правителство, се появят допълнителни контингенти на „Ислямска държава... Русия се надява, че участниците в операцията в Мосул ще отчетат възможното число бежанци от града и последствията, и са подготвени."

10538

12

Black Hex

18.10 2016 в 14:11

Не се бутай между шамарите бе пендел. Тебе вече те разбрахме кой си. Докато не си изброи всичките аватари под които драскаш тук не се появявай. Смърдел.
влади, владо, бате-влади... давай нататък. Изброй ги всичките и тогава се присламчвай към седЕнката.
Кво предполагам ми е през втората глава на бачикуко! Аре мъна! Треторазреден глист!
Ше си губа аз времето да чета, кой пък защо, пък как.
 
X

Да помогнем на украинските деца!