Ирак започна операция за завземане на провинция Анбар

ОFFNews 13 юли 2015 в 12:52 4062 1

Иракската армия, подкрепена от шиитски бойци, са започнали операция по възвръщане на контрола над най-голямата провинция в страната - Анбар, от силите на "Ислямска държава", съобщи "Ройтерс", цитирайки говорител на иракската армия.

Това се случва 2 месеца, след като ИД превзе столицата на провинцията - град Рамади, като по този начин укрепи позициите си в населяваната от сунити околност.

"Операциите за освобождаване на Анбар започнаха в 5:00 тази сутрин“, се съобщава в изявление на военното командване, представено по държавната телевизия.

В тях участват армията, шиитски бойци от бригадите Хашид Шааби, специални части, полиция и местни сунити от местните племена. Засега няма повече информация, но офицери съобщават, че началната цел ще е град Фалуджа, на 50 км западно от Бадгад.

Хади ал-Амери, командир на най-мащабните шиитски сили „Организация Бадр“, заяви в неделя по иракската телевизия, че очаквал основната офанзива над Фалуджа да се проведе след празника Рамазан байрам в края на Рамадан, по-късно тази седмица.

Жители на Фалуджа и Рамади съобщават за усилени бомбардировки на двата града рано в понеделник. Според силите за сигурност бунтовници от "Ислямска държава" са изстрелвали ракети срещу позиции на армията и са взривили няколко коли-бомби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови