Има доказателства, че Русия е убила стотици цивилни в Харков със забранените касетъчни боеприпаси

OFFNews 13 юни 2022 в 10:45 5223 15

Снимка Joel Gunter/Би Би Си

Русия е убила стотици цивилни в североизточния украински град Харков, като е извършвала безразборен обстрел и е използвала забранените касетъчни боеприпаси, според ново изследване на организацията за правата на човека "Амнести интернешънъл", цитирано от Би Би Си.

Amnesty заявява, че е открила доказателства за многократно използване от руските сили на касетъчни бомби 9N210/9N235 и на "разпръскващи се" боеприпаси - ракети, които изхвърлят по-малки мини, които се взривяват по-късно на определени интервали от време.

Екип на Би Би Си е посетил пет отделни места в жилищни квартали в Харков и е видял доказателства за характерен, симетричен ефект на разпръскване, свързан с касетъчните боеприпаси, съобщава днес британската медия. Тя показва и снимки от местата на трима експерти по оръжия, които заявяват, че ударите съответстват на спорните оръжия.

"Тези въздействия са от касетъчни боеприпаси, това е класически отпечатък" - казва Марк Хизни, старши изследовател в отдела за оръжия на Human Rights Watch.

Кадри от камери за видеонаблюдение, предадени на Би Би Си от жител на един от обектите, показват последователни групирани детонации - "много силен индикатор за субмуниции от касетъчно оръжие", казва Хамиш де Бретън Гордън, бивш полковник от британската армия и експерт по оръжия от университета в Кеймбридж.

Касетъчните боеприпаси се взривяват във въздуха и изпускат група по-малки бомби, които падат безразборно на широка територия, което може да изложи на риск цивилното население. Освен това по-малките бомби често не успяват да се взривят при удар, което представлява заплаха за години напред.

Повече от 120 държави са подписали договор, забраняващ използването на тези оръжия, но нито Русия, нито Украйна е сред тях.

На мястото на един от очевидните удари с касетъчни боеприпаси в Харков, около жилищна кооперация и детска площадка в квартал "Индустриален", се вижда ефектът на разпиляване около три отделни удара от три страни на детската площадка.

Съпругата на Иван Литвиненко Оксана е тежко ранена при удара и по-късно умира. 40-годишният Литвиненко разказва пред Би Би Си, че двойката се е разхождала на детската площадка с петгодишната си дъщеря, когато там са попаднали боеприпасите. Техният 14-годишен син е бил в апартамента им.

"Изведнъж видях светкавица и чух първата експлозия - каза Литвиненко. - Грабнах дъщеря си и я притиснах до едно дърво. Жена ми беше на около пет метра от мен и просто падна."

41-годишната Оксана е ударена от шрапнел, който прониква в гърба, гърдите и корема ѝ, пробива белите ѝ дробове и уврежда гръбначния ѝ стълб. Тя е била в интензивно отделение два месеца, до неделя, когато умира от усложненията от нараняванията и диабета, казва Литвиненко.

"Лекарите я оперираха няколко пъти, но организмът ѝ не можа да издържи", казва той.

Описвайки удара, Литвиненко каза, че е видял "поредица от експлозии, много бомби една след друга". Двама други жители, които са били в апартаментите си по време на удара, разказват пред Би Би Си, че са чули последователни детонации, когато е станало нападението. "Чуваха се взривове в продължение на няколко минути", казва Даня Волинец, на 26 години. "Когато излязохме навън, видях горящите коли. Изглеждаше така, сякаш всичко беше в пламъци."

Тетяна Ахаева, 53-годишна медицинска сестра, е стояла пред сградата, когато са ударили боеприпасите. "Изведнъж се чу звук от петарди навсякъде, много, навсякъде", разказва тя пред Amnesty. "Паднахме на земята и се опитахме да намерим укритие. Синът на съседката ни, 16-годишно момче на име Артьом Шевченко, беше убит на място. В гърдите му имаше дупка с ширина 1 см. Баща му беше с ранено бедро и рана от шрапнел в крака".

Лекари от централната болница в Харков казват, че сред жертвите, докарани след удара по площадката, са открили пронизващи рани в областта на корема, гърдите и гърба и са събрали метални фрагменти, които съответстват на видовете сачми, открити в касетъчните боеприпаси 9N210/9N235.

Според "Амнести" при удара в квартал "Индустриален" са загинали най-малко девет цивилни и са били ранени 35 души, като взривът е бил на площ от 700 кв. м.

В друга жилищна сграда, в района на улица "Харибалди" в Харков, боеприпас е паднал във входа на сградата, убивайки две възрастни жени и ранявайки тежко друга. Около вратата и на близката пътека се забелязват видими следи от разпиляване.

"Последваха серия от експлозии една след друга", казва 61-годишната жителка Надя Кравчук. "Излязох навън и видях, че една жена лежи тук с лицето надолу, а друга жена лежи тук, а до тях беше Лена, която загуби и двата си крака. Тя викаше: "Загубих си крака!".

Тетяна Биелова и Елена Сорокина са седели на пейка отвън, когато наблизо е избухнал боеприпас. Те станали, за да влязат в сградата, но втори боеприпас паднал точно във входа, убивайки Биелова и друга жена на име Тетяна, която била с тях. Сорокина губи и двата си крака при взрива.

По време на двуседмичното си теренно проучване "Амнести" разследва 41 удара в Харков, при които са убити най-малко 62-ма цивилни и са ранени 196 души, съобщиха от благотворителната организация. Открити са доказателства, че касетъчни боеприпаси и неуправляеми ракети убиват хора, които пазаруват, редят се на опашка за хранителни помощи или просто вървят по улицата.

"Тези оръжия никога не трябва да се използват", заяви пред Би Би Си Донатела Ровера, старши съветник на Amnesty по въпросите на реакцията при кризи. "Те не могат да бъдат локализирани. Това са оръжия, които се използват в различни райони. И те имат опустошителен ефект и причиняват много смърт и наранявания на цивилни граждани."

Използването на тези оръжия е "равносилно на умишлено прицелване в цивилни граждани - каза Ровера. - Русия не може да твърди, че не познава ефекта на този вид оръжия. Решението за използването им показва абсолютно незачитане на живота на цивилното население."

По-рано Русия отричаше да е използвала касетъчни боеприпаси в Украйна и настояваше, че руските сили са нанасяли удари само по военни цели.

Снимки: Joel Gunter/BBC

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

16

Merc

14.06 2022 в 00:15

Няма такива комици като путлуропитеците.

Рашастанците настъпват , без да използват летателно оръжие.

А украинците отстъпват , нямат оръжие, като същевременно обстрелват населените си места.

Това е шизофрения и и нека се произнесат съответните специалисти.

210

15

Merc

14.06 2022 в 00:09

Тази война ще завърши , когато на всеки изстрелян снаряд от руска територия , се отговаря с поне два изстреляни по Рашастан.

1767

10

fiki

13.06 2022 в 15:41

Е ти за всичко се вайкаш и измисляш опорки, мъкнеш вода от всякакви кладенци, но няма да признаеш че кремъл лъже, нали разправяше че нямало как да имат такава ракета, сега виж бързо смени на следващото. В случая бих очаквал от руснаците по-скоро да хвърлят такава ракета, която имат очевидно, но украинците явно повече, за да може после путлерите да се кефите на конспирации. Да трепеш свои в такива мащаби е нещо почти невъзмножно за скриване ако помислиш над 5 секунди. Че и Буча преписвате на украинците, вие сте тотално изтрещели като цяло.

1767

8

fiki

13.06 2022 в 14:55

ето ти още липси на нито една снимка, продължавай да вярваш на кремъл

https://twitter.com/MotolkoHelp/status/1509099435262976000

1767

7

fiki

13.06 2022 в 14:47

Разбира се че като стрелят по свои цивилни ще използват ракета която само те имат, за да може и най-простия и грозен путлер да ги разконспирира.

А сега обратно в реалността, второто видео:
https://ru.wikipedia.org/wiki/Союзная_решимость_—_2022