Илон Мъск спира да плаща сателитните услуги за ВСУ, иска от Пентагона $125 млн.

OFFNews 14 октомври 2022 в 11:02 9780 7

Илон Мъск

Снимка Getty Images

Илон Мъск

Компанията SpaceX на милиардера Илон Мъск отказва да финансира занапред сателитните услуги Starlink, съобщи в петък CNN. Мъск иска Пентагонът да поеме сметките за правителственото и военното използване от Украйна на спътниковата система Starlink. Стъпката идва само дни след като милиардерът предложи оценен от Киев като скандален „мирен план“ за Украйна и незаконно окупираните от Русия украински територии.

За да ползват украинските военни и правителствената администрация сателитните услуги на компанията му до края на годината, Мъск е поискал от Пентагона 120 милиона долара. А стойността на услугите на Starlink за следващите 12 месеца се оценява приблизително на 400 милиона долара.

„Не сме в състояние да подаряваме повече терминали на Украйна или да финансираме съществуващите терминали за неопределен период от време,“ – се казва в писмо на директора по държавните доставки на SpaceX до Пентагона, на което се позовава CNN.

Сред изпратените в Пентагона документи, с които разполага телевизионният канал, има и искане до Мъск от юли т. г. от главнокомандващия на ВСУ Валерий Залужни. В него генералът моли да бъдат предоставени на ВСУ още около 8 хиляди терминала Starlink. Писмото на SpaceX се появява на фона на съобщенията от последните дни за мащабни смущения в работата на Starlink в хода на контранастъплението на ВСУ.

Към днешна дата SpaceХ e предала на Украйна около 20 хиляди терминала Starlink. Мъск беше съобщил по-рано, че операцията вече е струвала на компанията му 80 милиона долара. Терминалите на милиардера дават достъп до високоскоростен интернет на места, където иначе няма покритие, и позволява на украинската армия, освен всичко друго, да координира артилерийските удари и да управлява безпилотните летателни апарати.

В началото на този месец Илон Мъск представи в Туитър гледната си точка за актуалната ситуация във войната на Русия срещу Украйна. В частност милиардерът назова и стъпките, които според него може да съдействат за деескалация – ново гласуване на окупираните от Русия територии в Източна Украйна под наблюдение на ООН, като Русия трябва да се изтегли оттам „ако е такава волята на населението“. Според Мъск Крим трябва да бъде признат за част от Русия „както това е било от 1783 година до грешката на Хрушчов“. Освен това миротворецът Мъск иска гарантиране на снабдяването на Крим с прясна вода и неутрален статус на Украйна.

Междувременно след изявленията на Мъск за "мирното" уреждане на конфликта в Одеса и други градове започна сваляне на снимките му от билбордовете, с които му благодаряха за оказваната на Украйна помощ.

Паралелен сюжет

В петък вниманието на американската преса беше ангажирано с друга новина, свързана с Илон Мъск – федералните власти в САЩ се занимават с незавършената покупко-продажба на Туитър, сделка, оценявана на 44 милиарда долара. За съдебно производство по случая обяви в четвъртък официално Туитър. В съобщението се казва, че компанията е внесла на 6 октомври съдебен иск за предаване на документите по сделката, които не са били доставени от юристите на Мъск. Туитър иска да принуди милиардера да финализира договора.

„Илон Мъск е разследван понастоящем от федералните власти за неговите действия във връзка с придобиването на Туитър.“ – написаха юристите на гиганта в бранша на социалните медии. Американските федерални служби отказват коментар по случая, написа Ройтерс. Миналата седмица Мъск обяви, че е променил решението си за покупката на Туитър, а съдът в Делауер му даде време до 28 октомври да финализира придобиването, ако собственикът на Tesla и SpaceХ иска да избегне съдебен процес.

Защита от Москва

Неочаквана подкрепа за Илон Мъск дойде от Смоленския площад в Москва, където е централата на руското външно министерство. Русия, чрез говорителката на МВнР Мария Захарова обвини САЩ в правителствен натиск върху бизнеса.

„Американските медии съобщават, че Илон Мъск е разследван от федералните власти. Ако е така, тогава САЩ дължат извинение за годините на политизирани обвинения срещу всички и всекиго извън границите на САЩ за „правителствен натиск върху бизнеса“, - написа Захарова в Телеграм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

7

OChotev

14.10 2022 в 18:29

Стига глупости, Мъск просто иска очевидното. Всички останали компании си получават парите за въоръжението, което са произвели, а Мъск подарява не само връзка, но и терминали.

1331

5

ваксиниран

14.10 2022 в 11:31

Единствено Space-X има някакъв потенциал за пазарен успех. Само дето източвайки икономиката (заедно с цялата класа милиардери и кликата около тях) задушава възможността други компании да ползват космически услуги. И пак опираме до държавата и сладките сладки данъци на другите хора.

А, той данъци не плаща, нали...

1331

4

ваксиниран

14.10 2022 в 11:29

Ако му спрат държавните субсидии, всичките му компании биха фалирали в рамките на година. Тоя нито един долар печалба не е изкарал оперативно, но е взел десетки милиарди държавни субсидии. После, бил най-богат, не знам си какво. Крадец.

1331

3

ваксиниран

14.10 2022 в 11:25

А относно великите му "планове" - само празни приказки и въздух под налягане.

1331

2

ваксиниран

14.10 2022 в 11:24

Този човек е пълен психопат и нещастник. Не се отличава особено от всички други крадци-експлоататори милиардери, които са натрупали огромно богатство на гърба на служителите си и близките хора около себе си.

Най-богат, но не може да си позволи да плаща за оперирането на собствената си компания? Иска държавата да му плаща на пазарни цени, за да вади печалба. Нещастник.

10298

1

AntiZ

14.10 2022 в 11:17

Да кажеш на най-богатия човек в света, че е рубладжия, не става. Да кажеш че е полезен идиот, също не става. Цялата работа е, че плановете му далеч надхвърлят дребните човешки представи за битие и евентуална ядрена катастрофа ще му ги съсипе. Този човек е в друго измерение. А пари за интернет, ще се намерят.
 
X

Подкастът на OFFNews