Ексклузивно Загиналото бебе в прегръдките на майка си в Одеса е българче

Илон Мъск изпрати български сателит в Космоса с първия за 2023 година полет на SpaceX

Юлиян Арнаудов, Красимир Крумов 05 януари 2023 в 09:03 12891 3

SpaceX

Снимка БТА / АР / Malcolm Denemark

Транспортната мисия на SpaceX стартира във вторник със 114 сателита от 23 държави, сред които и България.

Български наносателит полетя към Космоса с първия орбитален полет за 2023 година на компанията SpaceX на Илон Мъск. Ракетата Falcon 9 беше изстреляна в рамките на споделената от голям брой клиенти мисия Transporter-6. Мисията на SpaceX e извеждането в орбита на 114 сателита от 24 държави. Според Space Flight News на борда на ракетата на Илон Мъск се намира и български сателит.

В съобщенията за споделения полет няма информация за самия сателит и чия собственост е българският спътник, но междувременно българската компания EnduroSat обяви успешното извеждане на ниска орбита (LEO) на микросателита Platform-2.

EnduroSat е една от успешните стартиращи компании в България, която се специализира в разработването и изграждането на микросателити с модулни конструкции за различни цели. Стартъпът получи дялово финансиране от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в размер на 10 млн. евро през 2021 година, а сред другите инвеститори са фондът за рисков капитал Neo Ventures. EnduroSat вече има изстреляни няколко микро и наносателита, част от които бяха прототипи. Platform-2 е една от първите мисии с търговска цел на клиенти на компанията, която е изведена успешно в орбита.


За 2023 година е планирано извеждането в Космоса на българския телекомуникационен сателит БалканСат, който трябва да доставя услуги на публичния и на частния сектор чрез системата BalkanSat 30B. Мрежата ще осигурява комуникации на територията на България както за публичния, така и за частния сектор. БалканСат държи втората позиция на геостационарна орбита за страната, като първата е притежание на БългарияСат. Последната вече изстреля спътник през 2017 г., който предоставя основно DTH (телевизионен) сигнал за региона на Югоизточна Европа.

След рекордна година на изстрелвания през 2022 г., SpaceX започна новата година на 3 януари с изстрелване на Falcon 9 на повече от 110 малки спътника.

Falcon 9 излетя в мисията Transporter-6, предназначена за споделено пътуване с малък спътник, в 9:56 сутринта (16:56 българско време) на изток от космическия стартов комплекс 40 на Кейп Канаверал. Първата степен на ракетата, извършвайки своя 15-ти полет, се приземи обратно в зоната за кацане 1 осем и половина минути след излитане.

Горният етап на ракетата започна да пуска своите 114 полезни товара в слънчево-синхронна орбита почти час след излитането, процес, включващ 82 отделни разполагания, които отнеха повече от половин час, за да завършат. SpaceX успя да потвърди 77 от разполаганията в реално време.

Най-големият единичен клиент при изстрелването, по отношение на броя на сателитите, беше Planet, който имаше 36 от своите спътници за изображения SuperDove на борда. Planet вече е изстрелял повече от 500 сателита, предимно кубични сателити като SuperDoves. Първите си два сателита изстреля и Албания, а на борда на Falcon 9 има още изкуствени спътници от Аржентина, Австралия, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Израел, Италия, Япония, Люксембург, Холандия, Норвегия, Кувейт, Полша, Сингапур, Испания, Швейцария, Турция, Украйна, Уругвай, САЩ и Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

3

Johnny B Goode

05.01 2023 в 11:40

Бойко - българският Мъск!
Или Меси беше, обърквам се вече ;)

22547

2

dolivo

05.01 2023 в 10:32

фигуративно казано

Бойко при нас сума ти нещо построи, примерно