ИКЕА постави бизнеса си в Русия 'на пауза'

Разпродава четирите си фабрики, но търговските центрове на шведската компания ще продължат да работят

OFFNews 15 юни 2022 в 15:07 1608 0

ИКЕА

Снимка ТАСС

Един от най-големите производители на мебели и търговци на дребно в света - ИКЕА, обяви какво следва за бизнеса си в Русия, който беше преустановен през март след руската инвазия в Украйна. Компанията е решила да не скъсва окончателно със страната, която западният свят осъжда заради агресията ѝ, а само да продаде фабриките и да остави бизнеса с търговия на дребно "на пауза", съобщи Би Би Си.

Днес руските медии съобщиха, че IKEA е решила да се изтегли напълно от Русия, както направи друг международен гигант McDonald's. Скоро компанията публикува изявление, в което се посочва, че това не е съвсем вярно.

ИКЕА наистина продава всичките си четири фабрики в Русия. Въпреки това търговските центрове Mega, собственост на шведската компания, ще продължат да работят. Магазините на IKEA в тях ще останат затворени за неопределено време. Служителите, които не са работили от пролетта насам, ще бъдат съкратени, но не всички, се посочва в изявлението.

Компанията нарича това "съкращаване на дейността си в Русия".

"Дейността на ИКЕА в областта на търговията на дребно продължава да бъде спряна и персоналът ще бъде съкратен - много служители ще бъдат засегнати", се казва в изявление на компанията.

ИКЕА планира да разпродаде запасите си от стоки за дома, съхранявани в руски складове, като парите ще бъдат използвани за изплащане на заплати на съкратените служители, се посочва в изявление, публикувано на уебсайта на компанията. Интерфакс цитира изявлението на ИКЕА, в което се казва, че стоките за бита ще бъдат продадени на служители и клиенти, без да се уточнява кой има предвид под клиенти в затворените магазини.

В началото на изявлението се казва, че войната в Украйна "вече е оказала ужасно въздействие върху живота на толкова много хора". "Това е човешка трагедия, която продължава да засяга хората и общностите", се казва в документа.

На 3 март, обявявайки прекратяването на дейността си в Русия, ИКЕА нарече трагедия и руската инвазия в Украйна. "Войната в Украйна ще засегне и хората, веригите за доставки и условията за търговия", прогнозира компанията.

"За съжаление обстоятелствата не се подобриха и опустошителната война продължава. Предприятията и веригите за доставки по целия свят са силно засегнати и не виждаме начин да възобновим дейността си в обозримо бъдеще", се казва в ново изявление на компанията.

Руските медии цитират ИКЕА по малко по-различен начин - ситуацията с бизнес процесите и веригите за доставки не само не се е подобрила, но и "в целия свят се е влошила значително" през последните няколко месеца (цитирано от РБК). По тази причина компанията реши да "намали дейността си в Русия", посочва Би Би Си.

Компанията ще съкрати персонала на собствените си производствени мощности и ще започне процес на търсене на нови собственици за четирите си фабрики в Московска, Ленинградска, Кировска и Новгородска област, съобщиха от ИКЕА за РИА Новости.

В Русия ИКЕА има 14 магазина в търговски центрове Mega, както и няколко магазина в градски формат и дизайнерски студия. През фискалната 2021 г. (от септември 2020 г. до август 2021 г.) компанията е увеличила продажбите си в Русия с 31% (компанията не разкрива размера на приходите), припомня Интерфакс.

Бизнесът беше добър и за Макдоналдс, който, за разлика от ИКЕА, обяви на 16 май, че окончателно напуска Русия заради войната с Украйна след 30 г. работа на руска земя. Най-голямата верига ресторанти за бързо хранене в света продава бизнеса си на предприемач от Кемеровска област.

Първият магазин на ИКЕА в Русия е открит през 2000 г. в Химки, близо до Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови