Янукович подписа закона за амнистията

OFFNews 31 януари 2014 в 16:13 1750 0

Виктор Янукович
Виктор Янукович

Украинският президент Виктор Янукович подписа спорния закон за амнистията на участници в протестите в страната.

Законът предвижда освобождаване от отговорност участниците в демонстрации, с изключеие на тези, извършили сериозни престъпления.

Законът беше изготвен от представителя на украинския президент в парламента и депутат от управляващата Партия на регионите Юрий Мирошниченко.

За да влезе в действие закона обаче в срок от 15 дни протестиращите трябва да освободят всички блокирани от тях държавни учреждения, да премахнат барикадите по всички улици и шосета в украинските градове и да напуснат улица „Грушевски“ в столицата Киев.

Опозиционните лидери се обявиха в четвъртък против приетия от Великата Рада закон за амнистията, като посочиха, че той е приет с шантаж, натиск, фалшификация и измама и ще увеличи напрежението в страната, вместо да го намали.

Протестиращите в цялата страна за момента също не възнамеряват да изпълнят условията на властта за влизане в сила на закона.

В четвъртък беше публикувано и изявление на Виктор Янукович, според което правителството му е изоълнило всички свои ангажименти. Малко по-късно стана ясно, че президентът е излязъл в болничен за неопределено време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови