Хутите отново атакуваха танкер в Червено море - този път неуспешно

ЦАХАЛ са поразили над 250 цели на Хамас. Извършени са поредица от удари срещу Ливан и Сирия

Кристина Минчева 13 декември 2023 в 12:50 1356 0

Военни действия в Газа

Снимка IDF/ X

Две ракети са изстреляни от територия, контролирана от йеменските бунтовници хути, към търговски танкер близо до ключовия пролив Баб ел Мандеб в Червено море, съобщава американски официален представител. Те са пропуснали целта. В същото време Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) предадоха, че самолети и танкове са извършили поредица от удари в Южен Ливан и Сирия в отговор на ракетни атаки срещу Северен Израел. Освен това ЦАХАЛ все повече напредва в Газа - извършени са повече от 250 удара в Ивицата през изминалия ден, насочени срещу оперативни служители на "Хамас" и инфраструктура, принадлежаща на терористичната групировка. 

Атакуваният от йеменските хути танкер

Две ракети, изстреляни от територия, контролирана от йеменските бунтовници хути, са пропуснали търговски танкер близо до пролива Баб ел Мандеб. Американски военен кораб също е свалил предполагаем дрон на хутите, летящ в неговата посока по време на инцидента. Няма пострадали при атаката. Танкерът е плавал под флага на Маршаловите острови петролен и химически танкер Ardmore Encounter. Той е пътувал на север към Суецкия канал в Червено море, показват данни от сателитно проследяване, анализирани от Асошиейтед прес. Той е идвал от Индия и е имал въоръжен екипаж за сигурност на борда си, според данни, предадени от кораба.

Бойните действия в Ивицата Газа

Израелските отбранителни сили съобщиха, че са извършили повече от 250 удара в Ивицата Газа, които са били насочени срещу оперативни служители на "Хамас" и инфраструктура, принадлежаща на терористичната групировка.

Войските на бригадата Bislamach и 636-то звено за събиране на бойни разузнавателни данни на Корпуса за гранична отбрана са идентифицирали клетка на "Хамас" в квартал "Шеджая" в град Газа, която се готви да изстреля ракети срещу Израел. Те са унищожили набелязаната цел с въздушен удар. 

Седем от осемте убити войници на ЦАХАЛ в Газа са загинали при поредица от взривове, докато са претърсвали сгради в "Шеджая". Това става ясно от съобщение на бригадата "Голани". Според него втори взрив е избухнал, когато втора група се е опитала да се притече на помощ на ранените войници. След това трета група се опитала да достигне войниците и тя също е била ударена от експлозив. Според обществената телевизия Кан войниците първоначално са отговорили на стрелба от очевидно поставената в капан сграда.

Удари срещу Сирия и Ливан

ЦАХАЛ съобщи, че в Сирия са ударили инфраструктура на сирийската армия, включително наблюдателен пост, а в Ливан - ракетна установка на "Хизбула".

Терористичната групировка пое отговорност за няколко ракетни атаки от Ливан днес. Междувременно три ракети също бяха изстреляни от Сирия. 

ПВО-то на Израел

Ракетни предупредителни сирени са активирани в кибуца Кисуфим, който е евакуиран, в Ейн Хашлоша и Нирим, две общности в съседство с централната част на Газа, в Сдерот и околните общности, в Нир Оз - до голяма степен евакуирана общност близо до границата с Газа. Няма данни за ранени или разрушения при нито едно от нападенията.

Малко по-рано днес "Уолстрийт джърнал" съобщи, че израелската армия е започнала да пълни с морска вода тунелите на „Хамас“ в Ивицата Газа. Израелската армия не коментира информацията

Това е 68-ият ден от войната между Израел и "Хамас", която започна след като терористичната групировка нахлу в Южен Израел на 7 октомври, уби над 1200 души и взе за заложници около 240 деца, жени, възрастни хора, мъже и чуждестранни граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки