Украинските власти съобщиха, че чернобилската АЕЦ вече е под руски контрол

OFFNews 24 февруари 2022 в 19:50 14958 5

Снимка Архив

Чернобилската АЕЦ вече е под руски контрол, съобщиха от президентството на Украйна. 

"След ожесточена битка контролът ни над Чернобилската АЕЦ беше загубен. Не е ясно какво е състоянието на съоръженията на бившата Чернобилска атомна електроцентрала и складовете за ядрени отпадъци. Невъзможно е да се каже, че атомната електроцентрала в Чернобил е безопасна. Това е една от най-сериозните заплахи за Европа", се казва в съобщението, публикувано от УНИАН. 

Съветник на командващия Сухопътните войски на въоръжените сили на Украйна съобщи, че персоналът на централата е държан като заложник. 

По-рано руски части нахлуха от Беларус в зоната на Чернобилската АЕЦ. Войниците от националната гвардия на Украйна оказваха ожесточена съпротива, предаде УНИАН, цитирайки съобщение на съветника на министъра на външните работи Антон Геращенко.

"Ако в резултата на ударите на руската артилерия хранилището бъде разрушено, радиоактивният прах може да покрие териториите на Украйна, Беларус и страните от ЕС", написа Геращенко.

Атомните електроцентрали в Украйна работят безопасно и сигурно и няма "разрушения" на хранилища за отпадъци и други съоръжения в Чернобил, съобщи ядреният надзорен орган на ООН в четвъртък. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

6

Пропускате да кажете как цял батальон нахлут от Беларус се е предал днес. Лъжеца Потин е разобличен.

-8580

5

Путин Чен Ин е паднал до няколко дни. Днес е черен ден за света. В Русия не може да се публикуват новини ако не са с източник Кремъл. Това е диктатура и краят и е много близо.

2005

2

новпрофил

24.02 2022 в 20:27

Европа, Европа, ......?
Какво чакате още?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки