Хохегер арестуван в Австрия

OFFNews 17 август 2016 в 18:46 6021 3

Лобистът Петер Хохегер е бил арестуван в австрийския град Грац, съобщи "Ди пресе". 

Хохегер трябвало да се яви пред съда миналия вторник за произнасяне на присъда по делото за тайните политически дарения, дадени от "Телеком Аустриа" на партията "Съюз за бъдещето на Австрия".

Хохегер беше осъден на 2,5 години затвор на последна инстанция през ноември миналата година. На заседанието миналата седмица е трябвало решението за наказанието да му бъде прочетено формално, за да влезе в сила. 

Лобистът обаче не се явил на заседанието, защото по думите на адвоката му се намира в Швейцария след тежка операция на очите и лекарите му забранили да пътува. За това имало и необходимите медицински документи. 

Съдът определи 23 август за изслушване, на което Петер Хохегер да се яви. 

В събота обаче лобистът се върнал от Швейцария и постъпил частна клиника край Грац. Той бил арестуван вчера заради опасения на прокуратурата, че може да се укрие. Мярката за неотклонение обаче може да се обжалва. 

Утре Хохегер ще бъде преместен във Виена. 

Името на Хохегер се завъртя в публичното пространство у нас около информацията, че е лобирал за влизането на България в ЕС срещу хонорар от 1.5 млн. евро по два договора от 2006 и 2008 г., подписани от кабинета "Станишев",

Двата документа бяха обсъждани от временна комисия, която да изясни обстоятелствата по случая. Работата на комисията приключи с доклад с обем над 100 страници, който беше предаден на различни институции.

Според една от констатациите на комисията двата договора с Петер Хохегер са сключени така, че реално не може да се измери тяхната ефективност.

В свое интервю Хохегер обяви, че фирмата на Моника Станишева е получила повече от 270 000 евро от парите от двата проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17898

3

кикимора

17.08 2016 в 22:16

Отлична новина. Хохегер, Сименс, секретните доклади.
До кога ще чакаме действия от тумбака Цацаров?

11841

2

трафоПОСТ

17.08 2016 в 19:24

Да се готви Станишко,

12347

1

ЗахариЯт

17.08 2016 в 19:14

Хайде, да взема патериците на онзи мишок 'батко' и да се надява, че ще му се размине като в Булгаристан. Ама надали...
 
X

Да помогнем на украинските деца!