Имамите от Пазарджик прекарвали бойци на „Ислямска държава” през България

OFFNews 06 февруари 2015 в 20:55 8584 5

Окръжният съд в Пазарджик остави без уважение искането на защитата на шесте обвиняеми по делото за участие в нелегална група, създадена за проповядване на антидемократична идеология и разпространение на идеите на терористичната организация „Ислямска държава”.

Съдът се съгласи с предложението на прокуратурата да наложи двумесечен срок, в който да не се приемат искания за промяна на мярката „задържане под стража”. Така шестимата обвиняеми остават в ареста.

Изненадващо стана ясно, че единствената жена в групата - Александрина Ангелова, е дала свидетелски показания срещу Ахмед и хората му, заради което вече е на свобода срещу 5 000 лева парична гаранция, съобщава БНР.

Прокуратурата разполага с данни, че Ахмед Муса, Ангел Симов и Стефан Александров са посрещнали джихадисти на граничния пункт Калотина. Настанявали ги в квартал „Изток” в Пазарджик, снабдили единия с автомобил и след кратък престой ги изпращали за Сирия, съобщава БНТ.

За първи път в съдебната зала стана известна самоличността на двама от бойците на „Ислямска държава”, които са отсядали в пазарджишката махала - те се казват Исаид Хюсеинович и Мурад Елдъз и са влезли в страната ни с германски и френски паспорти. За тях е доказано, че са взели участие в бойните действия на страната на „Ислямска държава”, съобщава bTV.

Днешното съдебно решение може да бъде обжалвано пред Пловдивския апелативен съд на 12 февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови