„Газпром“ заплаши Украйна с ново спиране на газовите доставки

OFFNews Последна промяна на 07 март 2014 в 18:51 4810 18

Москва предупреди Киев, че може да спре газта заради дългове: Или Украйна ще погаси задълженията си и ще плати текущите доставки, или се появява риска да се върнем в ситуацията от началото на 2009 г.

Дълговете на „Нафтогаз Украйна“ за доставка на руски газ вече се оценяват на 1,89 млрд. Долара, заяви шефът на ОАО „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от "Интерфакс".

„На практика това означава, че Украйна е прекратила плащанията. Това е в пълно противоречие с договорите и международните търговски практики. Ние от своя страна винаги сме изпълнявали и ще продължим да изпълняваме нашите конкретни задължения, но не можем да доставяме газ безплатно. Или Украйна ще погаси дълга си и ще започне да плаща текущите доставки, или ще се стигне до ситуацията от 2009 година. Ще информираме руското правителство за развитието на положението”, е казал още Милер.

„Днес 7 март, изтече крайният срок за плащане на февруарските доставки на газ за Украйна. По сметките на „Газпром“ не са преведени никакви пари.

Заради покачването на дълга "Газпром" реши преди два дни да отмени договореното през декември намаление на цената за Украйна. С намалението "Нафтогаз" трябваше да плати 268.5 долара за 1000 куб.м., преди това цената беше 400 долара.

В началото на 2009 г. "Газпром" спря доставката на газ за Украйна заради неплатени дългове, тогава Украйна спря транзита за Западна Европа, Румъния и България. Доставките бяха възобновени две седмици по-късно, след като тогавашните премиери Путин и Тимошенко подписаха споразумение за цените на газа и транзита. Това споразумение стана причина след това Тимошенко да бъде осъдена на 7 г. затвор за принуждаване на "Нафтогаз" да го подпише.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.03 2014 в 17:14

До Даскалеску

Ами като систрашно тъп, какво да те правя глупако.
В простащината ти и тъпащината ти и Господ е бзсилен да ти помогне.

08.03 2014 в 16:31

Путинският Куректур и Течо Смърта се правят на глобални аналлизатори, и ближат на Путьонката оакания газ :-))
Ама то за това им плащат, не за друго :-)

08.03 2014 в 13:56

До Ханку Брат

Отговарям ти.
С теб кръстосваме шпаги от една година ако си спомняш. от една година ти казвам и повтарям, че си меко казно "дървен философ".За сега повече квалификации няма да употребявам.

Оставям настрана всичко друго що си написал,все едно го няма.Само вурху това ще наблегна за да разберат другите колко си некомпетентн. Аз знам колко си. Ти не знаеш колко си.Ами да ти кажа, ще речеш :

"Йок, ти лъжеш."
Сега други да решават колко си.

написал си:

" Алтернативи на руския газ ще се намерят, в крайна сметка става дума за енергия, а Европа и ма сериозни разработки в тази насока. Явно тука червените другари още не разбират как работи капитализма :) Като стане така, че руския газ не е изгоден, то много бързо ще се намери заместник. Най-много от природен газ всичко да мине на метан, който пък може да се произвежда от?"
Значи като няма природен газ минаваме на метан. АХА, ясно.
Това според теб Ханку.
А според компетентните хора виж какво излиза:

"Природния газ, както и нефта се извлича от земните недра. В състава му влизат: предимно метан (85-99%) и в малки количества – етан, пропан бутан, азот, въглеродни окиси. Поради този факт природния газ е популярен и като “метан”.

Запасите от природен газ за сега са практически неограничени, тъй като има много неразработени находища.

Природния газ е по-лек от въздуха, без характерен цвят и мирис. Използва се като енергиен източник в промишлеността, в бита и като гориво в ДВГ. Транспортира се по газопроводи в изградената газопреносна транснационална мрежа и нейните разклонения.

Отличава се с по-ниска себестойност от останалите горива и тенденция към падане на цената при увеличаване на добива му."

Та да ти повторя :

"Поради този факт природния газ е популярен и като “метан”.

Чао до скиф Ханку.

08.03 2014 в 13:47

Другарки и другари,
1. Великата Русия, дори НЕ си помисля да изнудва Европа(старите членки на ЕС). Това го прави само с пригранични териториии, като Украйна, България, Беларус, където про-комунистически режими от години пречат да бъдем енергийно НЕзависими.Подчертавам: НЕ защото е невъзможно, няма друга газ, нефт или др. енергия на Земята, а защото енергийните про-руски комунистически лобита саботират собствените си държави.
2. Има договор от '92 год. в който Русия признава Крим за част от Украйна. Автономна или не , това е част от Украйна, която в момента Русия анексира. Впрочем, това направи и Хитлер със Судетите в Чехословакия, другарки и другари :)

08.03 2014 в 13:08

Брей тука много фенове на теорията, че полезните изкопаеми трябва да се ползват за геополитика. Алтернативи на руския газ ще се намерят, в крайна сметка става дума за енергия, а Европа и ма сериозни разработки в тази насока. Явно тука червените другари още не разбират как работи капитализма :) Като стане така, че руския газ не е изгоден, то много бързо ще се намери заместник. Най-много от природен газ всичко да мине на метан, който пък може да се произвежда от? Точно така за електролиза става дума ;) А ток вече се произвежда от възобновяеми източници много сериозно в Европа, така че момента в който Европа няма да зависи от руския газ е много по-скоро отколкото си мислят другаретата. Обаче когато Русия не продава газ на баровците от европа ще трябва да го продава на развиващи се икономики като Китай например. Ама там цената ще е друга. А Русия е държава, чиито държавен бюджет (благодарение на Путлер) зависи на 75-80% от приходите от полезни изкопаеми. 50-60% пък директно от газ и петрол. В крайна сметка от липсата на свободна търговия, ще има бум на технологиите в Европа и жестоко обедняване в Русия. За съжаление цената ще е платят руснаците, а покрай тях и сателитите им със 100% енергийна зависимост от Русия. Мда тук са България и Сърбия, така че комунделите не знам какво се радват, че икономиката ни ще понесе пореден шамар от Путлер.

На всички е ясно вече, че природните богатства не са безкрайни и действията на Русия, само ще ускорят процеса за инвестиция в алтернативни източници на енергия. Като бонус ще се забавят и негативните климатични промени, което е не по-малко наболял проблем ;)

08.03 2014 в 11:07

До Хашек

Абе тъпанар по-тъп дори от Homo Sapiens,
абе глупак по-прост дори от Homo Sapiens,
абе галош гумен на спрънджи внирисан,
абе простако безмерний,

понеже сси същия келеш и същото леке като Homo Sapiens ще ти задам същите въшроси.

А ти говедо, а ти Франкенщайн бемозъчен. а ти Квазимодо бездуховен изобщо стъпвал ли си в Русия. Изобщо доближавал ли си до нея.

Абсолютно см сигурен ,чене си ръпоне прост. И защо тогава серете от гъзъ си миризлив гадости и квалификации към нещо , което не си го виждал изобщо и нямаш никакво впечатление от него.

Все едно аз да започна да се дера, че в Америка е от гадно та най-гадно .при условие, че кракът ми не е стъпвал там.

08.03 2014 в 08:17

КОРЕКТОР, цървул такъв.
Какви глупости плещиш. Русия е погалена от съдбата с природните си залежи и въпреки всичко е крайно неразвита във всяко едно отношение. Типичен пример за бананова република и нищо повече. Незная за какво се пенеш толкова.

07.03 2014 в 22:58

До Homo Sapiens

Абе австралопитеко мезозойски,
абе кроманьонецо първобитно общинен.
абе какъв Homo си ти говедо освен Homo ДЕМОПЕДЕРАС?

А ти говедо, а ти Франкенщайн бемозъчен. а ти Квазимодо бездуховен изобщо стъпвал ли си в Русия. Изобщо доближавал ли си до нея.

Защото да ти кажа сериозно простако познавм доста хора били в Русия на разни места и аз моя милост ми се случвало да ходя, ама аде като ръждясала хич не сме я видяли. Напротив. Говориш с гъзът си тъпако колкото да не заспиш.

Ето ти обективно мнение на обикновен българин живвещ и работещ в Русия:

" Живея и работя в Екатеринбург от Декември 2011г. получих разрешение на временно пребиваване, работа в къщи и т.н. гледам да оправя натрупаните борчове в България.
Незнам ама лично на мен ми е кофти от всичко това което се случва. Всяка година пътувах през Украйна насам натам и ми направиха впечатление на приятни хора. Маршрута ми беше Брянск,Киев,Одеса през Силистра в България. Дефакто разлика в стандарта Русия-Украйна се вижда доста контрастно даже на ниво малки градчета или села. Имах контакти с украинци и от разговора с тях останах с впечатлението че не са много въодушевени от предстоящото асоцииране с ЕС. Повечето бяха наясно с обстановката в България и се опасяваха че и при тях ще се получи същото. За правителството обаче бяха единодушни че е корумпирано.
В Украйна и в градовете и селата се чувстваше някаква угнетеност, по мое мнение по скоро бяха за Митническият съюз отколкото за ЕС. Но пак казвам това са наблюдения от централна и югозападна Украйна. Последната е населена с наши сънародници, даже полицаите които веднъж взех на стоп от измаил до рени говореха на отличен български с някой диалектни примеси. районът изкуствено се държи беден и с лоша пътна инфраструктура. Преди Киев ме спира ГАЙ, говореха с мен на руски но станах свидетел на разговор по телефона но и в този случай не говореха на украински. За руската "деревня" мога да разкажа малко по-подробно. Определено има разлика в стандарта с големите областни центрове но пак са по-добре от селата в България. Почти няма село или селище което не е газифицирано като цените на газта са смешни.За сравнение в Екатеринбург сметката ми за газ на месец е 0.92ст а общо за ток, вода газ и разни дреболии не надхвърля 70лв. Сените на продуктитре по селата са по-ниски от тези в градовете, изключение прави алкохола. На цялата територия на Русия алкохолът е доста по скъп от България. За сравнение кутийка прилична бира струва около 2.70лв, най-евтината водка 0.5л е от 7 до 11лв. Има и сериозни минуси обаче. Това може би е свързано с климатичните особенности но пролет и есен си е кошмарно време, кал и локви навсякъде. Иначе всяко лято яко се ремонтират и строят пътища и мостове. Хората са свикнали да отработят седмицата и през почивните дни се отдават на пълен релакс, ходи се за риба, на плаж по езерата или просто се събират по поляните на палатки и скара-бира. По манталитет украинци и руснаци са различни, украинците са по-близко до нас доколкото руснаците са по затворени и недоверчиви. Последното обясняват с това че през 90-те много народ е измамен и продължават да мамят мошенници. Това са моите наблюдения.

07.03 2014 в 22:36

пено ма, знаеш ли, ако Европа верно успее да се снабди с друг газ, дето да си е само неин, тая работа няма да е много тиха:)) Знаеш ли от къде идва тоя газ?
А газа от Северно море се оказа много по-малко от очакваното, и вече се свършва. И между другото, им струваше 40 години, и примерно 40 милиарда долара, по времето, когато доларите още бяха пари.
А както са я подкарали - руснаците изобщо няма да ги пуснат в Арктика, освен като туристи на екскурзия. Та Европа може да забрави и оня нефт и газ.

07.03 2014 в 22:14

Дв ви пикая на ръждивата Русия !!!