„Газпром“ заплаши Украйна с ново спиране на газовите доставки

OFFNews 07 март 2014 в 18:51 5571 18

Москва предупреди Киев, че може да спре газта заради дългове: Или Украйна ще погаси задълженията си и ще плати текущите доставки, или се появява риска да се върнем в ситуацията от началото на 2009 г.

Дълговете на „Нафтогаз Украйна“ за доставка на руски газ вече се оценяват на 1,89 млрд. Долара, заяви шефът на ОАО „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от "Интерфакс".

„На практика това означава, че Украйна е прекратила плащанията. Това е в пълно противоречие с договорите и международните търговски практики. Ние от своя страна винаги сме изпълнявали и ще продължим да изпълняваме нашите конкретни задължения, но не можем да доставяме газ безплатно. Или Украйна ще погаси дълга си и ще започне да плаща текущите доставки, или ще се стигне до ситуацията от 2009 година. Ще информираме руското правителство за развитието на положението”, е казал още Милер.

„Днес 7 март, изтече крайният срок за плащане на февруарските доставки на газ за Украйна. По сметките на „Газпром“ не са преведени никакви пари.

Заради покачването на дълга "Газпром" реши преди два дни да отмени договореното през декември намаление на цената за Украйна. С намалението "Нафтогаз" трябваше да плати 268.5 долара за 1000 куб.м., преди това цената беше 400 долара.

В началото на 2009 г. "Газпром" спря доставката на газ за Украйна заради неплатени дългове, тогава Украйна спря транзита за Западна Европа, Румъния и България. Доставките бяха възобновени две седмици по-късно, след като тогавашните премиери Путин и Тимошенко подписаха споразумение за цените на газа и транзита. Това споразумение стана причина след това Тимошенко да бъде осъдена на 7 г. затвор за принуждаване на "Нафтогаз" да го подпише.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!