Хиляди изпратиха Маргарет Тачър (снимки)

Николаос Цитиридис 17 април 2013 в 16:31 3685 3

Хиляди изпратиха Тачър по нейния последен път. Снимка БГНЕС
Хиляди изпратиха Тачър по нейния последен път. Снимка БГНЕС

Хиляди изпратиха баронеса Маргарет Тачър по нейния последен път. На церемонията имаше около 2300 официални гости, сред които кралица Елизабет II и министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън.

Погребението на Желязната лейди, управлявала страната между 1979 и 1990 г., бе в катедралата "Св. Павел". По маршрута, който измина ковчега на Тачър, имаше хиляди хора, които изпратиха бившия британски министър-председател с аплодисменти, а някои от тях и със сълзи.

Ковчегът на Желязната лейди беше покрит с британското знаме, десетки бели рози, върху него бе сложена и бележка от семейството: "Обичана майка, завинаги ще бъдеш в сърцата ни.".

Церемонията мина при изключително сериозна охрана. Над 4000 полицаи следиха за сигурността.

Много хора се събраха и да изразят недоволството си срещу Маргарет Тачър. По улиците на Лондон се чуваха освирквания, а някои хора са замеряли с предмети гвардейците, които вървяха заедно с ковчега.

Протестиращите негодуваха и заради това, че погребението на Тачър бе платено с държавни 10 млн. паунда.

Кореспондентът на Би Би Си Доминик Касциани коментира, че постъпката на протестиращите "перфектно илюстрира противоречивия политически профил на Тачър".

Кметът на Лондон Борис Джонсън сподели пред Би Би Си, че Тачър е променила цялостната политика на Великобритания. "Тя успяваше да преобърне всеки разискване, тя успя да промени и лейбъристите", добави Джонсън.

Маргарет Тачър почина от инсулт на 8 април. Новината за нейната смърт предизвика както тъга, така и ликуване у британците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!