Поне седем души са в неизвестност след разрушената язовирна стена на Нова Каховка

Offnews 07 юни 2023 в 12:25 1131 0

бедствие

Снимка БТА

Хората трудно си проправят път през наводнените улици.

Поне седем души са в неизвестност заради наводненията, които причини разрушената язовирна стена на "Нова Каховка", съобщи назначеният от Москва кмет на Нова Каховка, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Стената на язовира бе разрушена вчера и наводни част от фронтовата линия в Херсонска област. Хората бяха принудени да бягат от покачващите се води. Украйна и Русия се обвиниха взаимно за случилото се.

"За седем души знаем със сигурност (че са в неизвестност)", каза кметът Владимир Леонтиев, цитиран от ТАСС. Повече от 900 души бяха евакуирани във вторник от контролирания от Русия град на левия бряг на река Днепър с население около 45 000 души.

Очакваше се днес в Южна Украйна наводненията да се разраснат и десетки хиляди цивилни да побегнат панически от бедствието, което и Русия, и Украйна нарекоха акт на саботаж по време на война, посочва Ройтерс.

От репортажа на агенцията става ясно, че жителите трудно са си проправяли път през наводнените улици, понесли върху раменете си деца, домашни любимци и вещи в найлонови торби. Спасителите са използвали гумени лодки, за да претърсват наводнените райони. 

"Всичко е под вода, всички мебели, хладилникът, храната, всички цветя, всичко плува. Не знам какво да правя", разказва 53-годишна жителка на Херсон, който се намира на долния край на язовира.

Украйна твърди, че 42 000 души са изложени на пряк риск от наводнения, а стотици хиляди ще останат без питейна вода.

"Ако водата се покачи с още един метър, ще загубим къщата си", казва друг жител на града и допълва, че руснаците ги мразят и искат да унищожат украинската нация и самата Украйна, без значение на средствата за постигане на тази цел.

Русия наложи извънредно положение в контролираните от нея части на Херсонска област, където много градове и села се намират в низините под язовира. Жителите там съобщиха, че руски войници, патрулиращи по улиците във ватенки, заплашват цивилните, които се приближават.

Зоологическа градина на брега на реката от руска страна е наводнена и всички животни в нея са загинали, съобщиха служители, цитирани от Ройтерс.

Наводнението "ще има тежки и последици и в бъдеще за хиляди хора в Южна Украйна от двете страни на фронтовата линия чрез загубата на домове, храна, безопасна вода и поминък", заяви ръководителят на службата за помощ на ООН Мартин Грифитс пред Съвета за сигурност. "Самият мащаб на катастрофата ще бъде напълно осъзнат едва през следващите дни."

Саботажи по язовири по време на война са изрично забранено от Женевската конвенция. Нито една от страните не е представила публични доказателства за вината на другия.

"Целият свят ще узнае за това руско военно престъпление", заяви президентът Володимир Зеленски в нощното си обръщение, наричайки го "екологична бомба за масово унищожение".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък изтъкна вчера, че Украйна е саботирала язовира, за да отвлече вниманието от новата контраофанзива, която според него е "отслабена".

Вашингтон засега е предпазлив и обяви, че все още събира доказателства за това кой е виновен, но че Украйна не би имала причина да си причини такова опустошение.

"Защо Украйна би направила това със собствената си територия и народ, би наводнила земята си, би принудила десетки хиляди хора да напуснат домовете си - това е безсмислено", заяви заместник-посланикът на САЩ в ООН Робърт Ууд.

Дори докато евакуацията е в ход, Русия обстрелва украинската територия от другата страна на реката. Грохотът от артилерията накара хората, които се опитват да избягат, да тръгнат към Херсон. 

Русия заяви, че украински дрон е ударил град на отсрещния бряг по време на евакуация и обвини украинската страна, че продължава да обстрелва въпреки наводненията.

Украйна до голяма степен запази мълчание за контраатаката, освен това, че войските й са напреднали около източния град Бахмут, окончателно превзет този месец от Русия след близо година на най-смъртоносните сухопътни боеве в Европа след Втората световна война. Русия твърди, че е осуетила големи украински нападения в тежки боеве по фронта от неделя насам.

Изпразненият язовир доставя вода, която охлажда най-голямата атомна електроцентрала в Европа в Запорожие нагоре по течението. Ядреният надзор на ООН заяви, че централата би трябвало да разполага с достатъчно вода за охлаждане на реакторите си за "няколко месеца" от отделен водоем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки