Хари се върна в Лондон за погребението на принц Филип

OFFNews 12 април 2021 в 17:48 4512 0

Снимка Flickr - CC BY-NC-SA 2.0

Принц Хари, който от година живее в САЩ заедно със съпругата си Мегън, се върна във Великобритания за погребението на дядо си принц Филип.

Филип, съпругът на британската кралица Елизабет, който беше плътно до нея през цялото й 69-годишно управление, почина в замъка Уиндзор в петък.

Хари пристигна в Лондон в неделя от Лос Анджелис с полет на British Airways, пише вестник The Sun. Бъкингамският дворец заяви, че бременната Меган няма да присъства - по съвет на лекаря си.

Хари, който е шести по ред претендент за трона, ще остане под карантина в съответствие с насоките за борба с коронавируса, за да може да присъства на церемониалното погребение в замъка Уиндзор.

В събота ковчегът, покрит със знаме, венец, морската шапка на Филип и меча му, ще бъде съпроводен от гвардейци на кралицата и официално погребан. 

Принц Чарлз и други членове на кралското семейство ще участват в процесията пеша зад ковчега, носен от специално модифициран Land Rover, за който Филип е помогнал да бъде проектиран. Кралицата, която е на 94 години, няма да ходи в шествието.

Когато ковчегът достигне параклиса „Сейнт Джордж“ в Уиндзор, Великобритания ще почете покойния принц с минута мълчание. Няма да има публични шествия, а погребението ще се проведе изцяло на територията на замъка Уиндзор и ще бъде ограничено до 30 опечалени.

Едно от децата на кралската двойка, принц Андрю, заяви, че в неделя кралицата е понесла стоически загубата на своя съпруг. Техният брак продължи 73 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови