41 оръдейни залпа в памет на принц Филип

OFFNews 10 април 2021 в 12:21 3282 0

Снимка БТА/АП

Паметта на принц Филип, съпруг на английската кралица Елизабет Втора, който почина вчера, малко преди навърши 100 г., ще бъде почетена днес с топовни салюти.

Точно в 12 часа по Гринуич или 14 часа българско време ще започне серия от 41 оръдейни залпа през една минута в британските градове, включително столиците на отделните части на Обединеното кралство Лондон, Единбург, Кардиф и Белфаст, съобщи БНР.

Бойните кораби на кралския флот също ще изстрелят залпове в чест на принц Филип, който е участвал във Втората световна война с военноморските сили.

Със салюти ще бъде почетен принц Филип в Гибралтар и редица страни от Британската общност.

Снимка: БТА/АП

Синът на принц Филип принц Чарлз определи живота на баща си като „удивително постижение“ в предаване на Би Би Си.

Началникът на военноморския щаб адмирал сър Тони Радакин даде висока оценка на „съпричастността, привързаността и ангажираността“ на херцога на Единбург към флота.

„Дълбокото му разбиране на нашите ценности, стандарти и морал го направи толкова близък приятел на службата в продължение на повече от 8 десетилетия“, изтъкна адмирал Радакин.

Погребението на принц Филип ще бъде в църквата „Сейнт Джордж“ в Уиндзор, но подробностите още не са известни. Принц Филип е пожелал приживе погребението да не бъде държавно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови