Две крачки зад кралицата - животът на принц Филип

Ивайла Сопотенска 09 април 2021 в 19:45 7575 0

Снимка US National Archives public domain

Две крачки зад нея, Принц Филип вярно следваше кралица Елизабет Втора повече от 73 години. Херцогът на Единбург почина в петък, малко преди стотния си рожден ден, но остана бодър и пъргав независимо от бремето на протокола и факта, че е жертвал кариерата заради съпругата си.

Принц Филип, херцог на Единбург, граф на Мерионет и барон Гринуич, наричан още Филип Маунтбатън, принц на Гърция и Дания е съпруг на кралица Елизабет II от Обединеното кралство. Роден е на 10 юни 1921 г. в остров Корфу, Гърция и почина на 9 април 2021 в замъка Уиндзор, Англия, след като прекара месец в болница. 

Бащата на Филип е принца на Гърция и Дания Андрю (1882–1944), по-малък син на крал Джордж I (първоначално принц Уилям Датски). Майка му е принцеса Алиса (1885–1969), която е най-голямата дъщеря на Луис Александър Маунтбатън, 1-ва маркиза на Милфорд Хейвън, внучка на кралица Виктория. Отгледан основно във Великобритания, Филип получава образованието си в училище Гордънстоун в Шотландия и Кралския военноморски колеж в Дартмут, Южна Англия.

От януари 1940 г. до края на Втората световна война той служи с Кралския флот в бой в Средиземно и Тихия океан и пред него се отварят блестящи перспективи. След войната двамата с Елизабет се сгодяват. Първоначално кралското семейство го гледа с лошо око.

"Смятаха го за груб, невъзпитан и очакваха от него изневери", разкрива впоследствие Алън Ласел, частният секретар на крал Джордж Шести.

На 28 февруари 1947 г. Филип става британски поданик, отказвайки се от правото си на гръцкия и датския престол и вземайки фамилията на майка си Маунтбатън. Бракът му с далечната му братовчедка принцеса Елизабет се състои в Уестминстърското абатство на 20 ноември 1947 г. В навечерието на сватбата му той е определен за кралско височество, барон Гринуич, граф на Мерионе и херцог на Единбург. Първото дете на двойката, Чарлз Филип Артър Джордж, е родено през 1948 г. Към него се присъединяват Ан Елизабет Алис Луиз (родена 1950), Андрю Албърт Кристиан Едуард (роден 1960) и Едуард Антъни Ричард Луис (роден 1964).

Филип продължава да служи активно в Кралския флот, командващ фрегата „Сврака“, докато Елизабет не се възкачва на трона на 6 февруари 1952 г. Той става принц-консорт и заема завинаги второто място след съпругата си в нейния официален и обществен живот. Принуден е да се откаже от военната си кариера и по-късно признава, че му е било тежко да приеме това.

Той присъства средно на 350 официални ангажимента годишно от името на кралското семейство. През 1957 г. кралицата му присъжда титлата принц на Обединеното кралство, а през 1960 г. фамилията му е законно съчетана с името на нейното семейство - Маунтбатън-Уиндзор. Неговите откровено десни възгледи, които в някои случаи му е трудно да премълчи публично, понякога смущаваха монархията, опитваща се да остави настрана традиционния си образ на висока прослойка.

Снимки: БТА/АП

Воден от чувството си на дълг към официалната си роля, принц Филип покровителства над 780 различни организации и филантропски начинания. Той е президент на Световния фонд за дивата природа (WWF) от 1981 до 1996 г.. Неговата програма Международна награда позволява на повече от шест милиона млади хора да участват в общественополезни дейности, развитие на лидерство и физическа подготовка. Единбургският херцог се оттегля от задълженията си през август 2017 г., след като е участвал в над 22 000 официални публични прояви, откакто съпругата му се възкачва на престола през 1952 г. Последното му самостоятелно събитие се състои на на 2 август 2017 г.

През 2011 г., за да отбележи неговия 90-и рожден ден, Елизабет му присъжда титлата и длъжността на лорд върховен адмирал, титулярен ръководител на Кралския флот. 

През ноември 2017 г. принц Филип и Елизабет Втора празнуват в Уиндзорския замък платинената си сватба. Камбаните на Уестминстърското абатство, където навремето са венчани, бият в продължение на повече от три часа в чест на височайшата двойка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови