"Хъфингтън пост": Британски медии демонизираха румънците, не и българите

OFFNews Последна промяна на 18 август 2014 в 13:20 10009 3

Румънски имигранти.

Снимка dailymail.co.uk / PA.

Румънски имигранти.

Британските медии са демонизирали румънците като "цигани, скитници и крадци", докато българите са били подложени на далеч по-малко обиди през годината преди премахването на трудовите ограничения за българските и румънски граждани в рамките на ЕС, пише вестник "Хъфингтън пост".

Нов доклад на Обсерваторията за миграцията към Оксфордския университет, обхващащ медийното отразяване в периода 2012-2013 г., сочи, че румънците често са били асоциирани от медиите с престъпна дейност, което не важи за българите.

Анализът обхваща 4000 статии, писма и коментари в 19 от най-реномираните британски вестници, в които се споменават жителите на двете страни, или общо над 2,8 милиона думи. В тях румънците били споменавани като "единна група" от хора, създаващи проблеми, а повечето таблоиди на острова ги окачествявали като членове на банди, престъпници, просяци, крадци или незаконно настанили се. Езикът по адрес на българите обаче не бил така краен и не ги свързвал с конкретен социален проблем.

Според данните въпреки значителното увеличение на имиграционния поток от Румъния и България прогнозите са били в доста преувеличени, пише още вестникът. Постъпилите на работа българи и румънци между април и юни е скочил с около 10% спрямо предходните три месеца, показват данни на британския статистически институт.

Според прогнозите на Найджъл Фараж от евроскептичната "Партия за независимост на Обединеното кралство" (UKIP) всяка седмица в продължение на няколко години би следвало да пристигат по пет хиляди души, докато реално нарастването на румънските и българските граждани през първото полугодие е било с едва 7000 души.

Вещаната "престъпна вълна" също се оказва твърде пресилена, тъй като от началото на 2014 г. досега се забелязват само леки колебания в броя на арестите, докато повдигнатите обвинения са намалели, сочат данни на полицията. През първите три месеца на 2014 г. броят на осъдените румънци във Великобритания пък бележи спад с около 15% спрямо същия период на предходната година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.08 2014 в 20:00

Аз не мога да се начудя на нашите сънародници. В България са турци, а зад граница аламинут стават чисти българи.

18.08 2014 в 16:55

Тези на снимката да ви приличат на румънци?

18.08 2014 в 14:51

На строителен обект в северен Лондон румънски лейбър (общ работник) ми отмъкна дрила(винтовера). Случи се в петък следобед (последният му работен ден), взел го от чантата ми, сложил го е в неговата готов да си ходи с „плячката“. Друг колега – физически много здрав украински дърводелец случайно го е забелязал, каза ми и аз докато търсех някакви „законни“ начин да заловят крадеца, украинеца така го отупа, че чак на англичаните, които привидно са против саморазправата им хареса. Така или иначе полицията в Лондон е безсилна срещу дребните кражби и изглежда първобитния начин за налагане на правосъдие действа положително и в най-демократичните общества. Все пак трябва да се внимава със свидетелите.