Неочакван почивен ден в Запорожката АЕЦ. Разузнаването в Киев очаква провокация

OFFNews 18 август 2022 в 18:57 5870 5

АЕЦ
Запорожката АЕЦ.

Русия готви провокация в Запорожката АЕЦ за утре, 19 август. Това съобщи Главното разузнавателно управление на Украйна.

"Окупаторите обявиха неочакван "почивен ден" в Запорожката атомна електроцентрала. На 19 август в Запорожката АЕЦ ще бъде само експлоатационният персонал. На всички останали служители ще бъде забранено да влизат. Известно е също, че представителите на "Росатом", които напоследък са били непрекъснато в централата, спешно са напуснали територията на съоръжението", заявиха от разузнаването в Киев.

Отбелязва се също, че по същото време руското министерство на отбраната заяви, че украинските въоръжени сили уж подготвят "терористичен акт". В доклада се казва, че по време на посещението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Украйна се подготвя провокация на високо равнище, за да се обвини Русия за причиненото бедствие. 

"Според наличната информация става ясно, че след мащабния обстрел на атомната електроцентрала в Запорожие окупаторите могат да "вдигнат залозите" и да организират истинска терористична атака срещу най-големия ядрен обект в Европа по време на посещението на генералния секретар на ООН в Украйна", заявиха от Главното управление на разузнаването.

Ситуацията в атомната електроцентрала в Запорожие

Днес, 18 август, персоналът на Запорожката атомна електроцентрала призова света да не допуска непоправимото заради безотговорността и безумието на руските окупатори.

На 11 август украинският президент Володимир Зеленски заяви, че има увереност, че траекторията на крилатите ракети, с които Русия обстрелва територията на Украйна, не минава случайно над украинските атомни електроцентрали. Според държавния глава Русия може да предизвика най-голямата радиационна авария в историята в Запорожката атомна електроцентрала.

През август руските нашественици обстрелваха няколко пъти окупираната Запорожка атомна електроцентрала. Окупаторите са разположили и военен склад в АЕЦ-а и са скрили тежка артилерия между ядрените блокове.

Позицията на Москва

Руското министерство на отбраната каза днес, че Запорожката АЕЦ в Южна Украйна може да бъде затворена, ако украинските сили продължат да обстрелват съоръжението - нещо, което Киев отрича да е правил, предаде Ройтерс.

На брифинг началникът на руските сили за ядрена, химическа и биологична защита (ЯХБЗ) Игор Кирилов каза, че спомагателните системи, осигуряващи функционирането на централата, са били повредени в резултат на обстрел. Той добави, че в случай на ядрена авария в централата радиацията ще стигне до Германия, Полша и Словакия.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който днес се срещна с украинския президент Володимир Зеленски, призова за спиране на всякакви боеве около централата.

Евгений Балицки, ръководителят на назначената от Русия администрация на Запорожка област, каза по-рано, че има риск обстрелът да повреди охладителната система на централата.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви пред журналисти, че Москва предприема мерки за осигуряване на безопасността на съоръжението и отрече Русия да е разполагала тежки оръжия във и около централата. Русия твърди, че украинските сили водят безразборен обстрел по Запорожката АЕЦ.

Украйна твърди, че Русия умишлено използва централата като база за извършване на атаки срещу украинските войски, а руските сили сами я обстрелват, за да обвинят после Киев за спиране на електричеството.

Запорожката АЕЦ беше превзета от руските сили през март. Тя остава близо до фронтовата линия и многократно бе обстрелвана през последните седмици. Русия и Украйна се обвиняват взаимно за това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-3667

5

fik1

19.08 2022 в 13:34

Путлерите когато ррашистите трелят по чужд АЕЦ - има дебела стена, няма как да стане нещо.
Путлерите когато украинците стрелят по окупиран АЕЦ - нямат право.
Обобщено: тотални лоботомирани мекотели.

-3667

3

fik1

18.08 2022 в 20:27

Стига само да погледнеш картата за да схванеш кой лъже. Дали до Киев или Масква е по-близо този АЕЦ, а на рашистите исторически не им пука за нищо друго освен власт и ресурси, човешкият живот винаги е бил на последно място.

-240

2

редовно четящ

18.08 2022 в 20:20

Рашистите имат вековен опит в лъжите и тероризма. Така че няма съмнение кой лъже.

 
X

Да помогнем на украинските деца!