Грузинският парламент отхвърли президентското вето върху закона за чуждестранните агенти (допълнена)

OFFNews 28 май 2024 в 19:24 1326 0

протест

Снимка АФП

Протестиращи отново се обявиха срещу спорния закон за чуждестранните агенти.

С мнозинство грузинският парламент успя да преодолее ветото на президента Саломе Зурабишвили върху спорния закон "За прозрачност на чуждестранното влияние", по-известен като "Закон за чуждестранните агенти", съобщи Би Би Си.

Приемането на този закон предизвика недоволството на голяма част от грузинското общество, критики от страна на САЩ и Европейския съюз и доведе до мащабни протести в Тбилиси.

Осемдесет и четирима депутати, предимно от управляващата партия "Грузинска мечта", гласуваха срещу ветото. За да бъде преодоляно президентското вето, бяха необходими най-малко 76 от общо 150 депутатски гласа. Фракцията на управляващата партия е представена в парламента от 84 депутати.

Във вторник по време на пленарното заседание на парламента, на което бе обсъден въпросът за президентското вето, отново се разрази остра полемика между представителите на парламентарното мнозинство и опозицията. 

Анна Цитлидзе от опозиционното "Единно национално движение" заяви, че законът ще доведе до много проблеми.

"Ще затворим пътя към Европейския съюз, на Грузия може да бъде отказано безвизово пътуване до Европа. Съвсем очевидно е, че западните държави ще наложат санкции срещу нас, което ще се отрази пряко на икономиката на Грузия", цитира думите на депутата Интерфакс.

С необмислената си политика сегашните власти предизвикаха конфронтация в обществото, добави депутатът.

Представители на управляващата партия обвиниха опонентите си, че са предали интересите на Грузия.

"Вие действате водени не от интересите на вашата страна, а от този на чужди държави. Това е откровено предателство", обърна се председателят на парламента Шалва Папуашвили към опозицията.

Днес противници на закона с грузински и европейски знамена се събраха пред сградата на парламента, както и по време на предишните четения на спорния законопроект, внесен от управляващата партия "Грузинска мечта" през април. След това в Тбилиси започнаха мащабни ежедневни протести с искане законът да бъде отхвърлен.

Опонентите твърдят, че управляващата партия следва пътя на Русия със своя репресивен закон за чуждестранните агенти, а това застрашава не само гражданския сектор и независимите медии, но и европейското бъдеще на Грузия, която през декември м. г. получи статут на кандидат за членство в ЕС.

Законопроектът предизвика остри критики от страна на ЕС, който предупреди, че интеграцията на Грузия в общността може да бъде спряна. Белият дом предупреди, че САЩ ще наложат санкции срещу грузинските власти, ако те потискат опозицията и неправителствените организации.

Управляващата партия настоява, че законът предвижда само подаването на годишни финансови декларации от неправителствените организации и медиите, които получават средства от чужбина.

След като законът бе приет, на 18 май президентът Зурабишвили наложи вето върху него.

Европейският съюз заяви, че "съжалява дълбоко" за решението на Грузия да приеме окончателно предизвикващия разногласия закон за борба с чуждестранното влияние. Брюксел призова кавказката страна, която е кандидат за членство в блока, "да се върне твърдо на пътя към ЕС", предаде Франс прес, цитирана от БТА след отхвърляне на ветото.

ЕС "подчерта на няколко пъти, че приемането на закона от грузинския парламент противоречи на принципите и фундаменталните ценности на Европейския съюз", напомни ръководителят на европейската външна политика Жозеп Борел. Той добави, че ЕС и страните членки "разглеждат всички варианти".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх