Гражданите на райха са били подценявани, дори осмивани дълго време

Германските власти се стреснали чак когато последовател на движението застрелял полицай

OFFNews 08 декември 2022 в 11:59 1678 4

акцията

Снимка Getty images

Акцията, при която бяха задържани 25 членове на "Граждани на райха".

Германското движение "Граждани на райха", което отхвърля съществуването на държавата, е било подценявано твърде дълго и дори осмивано, казват експерти, цитирани от ДПА.

Движението попадна в центъра на медийното внимание вчера, след като беше съобщено за полицейски акции в Германия срещу дясна екстремистка група, за която се твърди, че е искала да свали правителството с държавен преврат.

Според прокуратурата десетките арестувани заподозрени, сред които германски военен, съдия и член на аристократично семейство, са били част от терористична организация, свързана с "Граждани на райха".

През последните години има ясни признаци, че последователите на движението са готови да използват насилие и явно са доста добре организирани, заяви Лоренц Блументалер от фондация "Амадеу Антониу", която води кампания срещу антисемитизма, расизма и десния екстремизъм.

"Но особено в средите от сферата на сигурността тези групи често бяха осмивани и се гледаше лекомислено на огромната потенциална опасност от тях, въпреки ясните предупреждения от гражданското общество", каза той.

Според германската служба за вътрешно разузнаване движението "Граждани на райха" отхвърля държавата, нейните избрани представители и цялата правна система.

Блументалер предупреди, че подценяването на движението и неговия огромен потенциал за радикализация е било грешка, която може да има сериозни последици. По думите му, след като преди около шест години последовател на "Граждани на райха" е застрелял полицай, германските власти са започнали да осъзнават грешката си и са се опитали да предприемат действия срещу движението.

Но проблемът не може да се реши за един ден, а е необходим "цялостен подход, включващ образование, превантивна работа и последователно наказателно преследване", е категоричен Блументалер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

08.12 2022 в 15:45

А, да, и още нещо - на всички идиоти ви пречат някакви митични "либерасти", "джендъри" и прочее имагинерни неща. Само собствената ви простотия (която е СЪВСЕМ реална) не ви пречи. На нея дори й се наслаждавате. :D

345

3

Джендо Джедев

08.12 2022 в 14:50

Еврак,

Само в Рашка махалото не мърда. Застинало е на "червен терор". :D

15914

2

поп Дръвчо

08.12 2022 в 13:53

Лайна има във всяко общество. Малко подкрепа им трябва и стават големи бели.

Важното е да не им се дава власт.

В Германия с такива "елементи" се разправят от десетки години.

 
X

Да помогнем на украинските деца!