Говорителят на руското МВнР: Даниел Митов разправя митове и провокации

ОFFNews 11 март 2016 в 21:05 11531 29

Мария Захарова.

Мария Захарова, говорителката на руското Министерството на външните работи коментира статията на българския външен министър Даниел Митов, наречена "Българската памет и история не се нуждаят от регулировчик", като я определи за провокативна и пълна с митове, предаде БНР.

Според нея сравнението на Русия с "регулировчик" е неуместно и провокативно. Това стана по време на официален брифинг, където тя - въпреки уважението си към високия му пост - не може да не отбележи, че констатира редица противоречия и провокационни моменти в текста му.

"Сравнението с регулировчик е доста неуместно. Никой в Русия не си е позволявал да има подобно неуважително отношение или менторски тон към българския народ", каза тя, цитирана от БНР.

Захарова коментира пасаж от статията на Даниел Митов, в който се говори, че в Руско-турската освободителна война са се присъединили украинци, белоруси и финландци, които са имали свои геополитически интереси. Тя коментира написаното, казвайки, че тези народи, през 1917 г. получават независимостта си именно от Москва, но в онзи момент те са били поданици на Руската империя и са участвали във военните действия, биейки се с руснаците и българите:

"В Русия не е прието загиналите да бъдат делени по национален признак".

Според нея не е вярно, че България е окупирана от СССР през 1944-1948 г., тъй като в Съюзническата комисия у нас е съставена от СССР, САЩ и Великобритания, които са вземали решения сами.

Освен това българите отлично знаят, че са си живели много добре в периода 1944-1989 г., когато страната е имала голям успех в науката, икономиката, спорта и много други области.

Присъстващият в залата за брифинги български журналист Борис Анзов разказа как на 3-ти март на връх Шипка са били освиркани българските управляващи, когато са поднасяли цветя пред паметника на загиналите войни за освобождението ни. Той ѝ поднесе цветя за 8 март и българско вино. Анзов заяви, че между България и Русия трябва да има само един проблем, и той би трябвало да бъде кой кого обича повече, с което Мария Захарова се съгласи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!