Горбачов: Трупаме ядрено оръжие както през Студената война

Вероника Шербанова 07 декември 2012 в 14:28 2647 0

Михаил Горбачов
Михаил Горбачов

Светът се надпреварва за снабдяване с ядрено оръжие, подобно на периода на Студената война, заяви бившият съветски лидер Михаил Горбачов пред Moskow Times.

Горбачов посочи, че съжалява за поставените от Съветския съюз стотици ядрени ракети SS-20 в бази в Източна Европа и Западна Русия в началото на 70-те години на XX век. По думите му в отговор САЩ също разполагат ядрени ракети „Пършинг II“ в Европа.

„Беше все едно държаха пистолет до главите ни“, допълни Горбачов. Това по думите му е увеличило риска от ядрена война, дори тя да е резултат от инцидент или техническа неизправност.

Едва през 2010 г. за първи път след падането на Съветския съюз е подписан договор между Русия и САЩ за намаляване на количествата ядрени оръжия. Въпреки това има още много какво да се направи, тъй като ядрените оръжия все още са в огромни количества, коментира Михаил Горбачов.

По думите му все още не е влязъл в сила договорът за пълна забрана на ядрените опити. Тези оръжия се произвеждат и разпространяват непрекъснато.

"Започнала е нова надпревара за въоръжаване и то точно под носа ни. Обещанията да не се търси военно превъзходство, които бяха направени с подписването на съвместна декларация на среща на върха през 1985 г., останаха в миналото", каза бившият съветски лидер.

Според него почти всички военни разходи в света са на една сила – САЩ. "Ако това продължи, можем да забравим за общата си цел – свят без ядрени оръжия. Не трябва да забравяме, че разоръжаването и избягването на ядрена война е отговорност на две сили – САЩ и Русия", посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews