Гласуване по пощата "лиши" Австрия от крайнодесен президент (обновена)

OFFNews 23 май 2016 в 17:25 9322 23

Гласуване по пощата отървава Австрия от крайнодесен президент

Независимият кандидат за президент на Австрия Александър Ван дер Белен печели изборите в Австрия, като по този начин предотврати възможността Норберт Хофер да стане първият крайнодесен държавен глава на страната. Това показват предварителните и неофициални резултати от вота, съобщава BBC, като се позовава на свои източници. 

Обрат в резултата донесоха гласовете, пратени по пощата, които донесоха победата за независимия Белен. Кандидатурата му беше подкрепена от Зелената партия. Часове преди обявяване на резултатите броят на гласовете за двамата кандидати беше изравнен, а окончателните резултати от балотажа се очакват тази вечер.

Първоначално лек превес имаше Хофер, който водеше с 51.9%, докато Ван дер Белен беше събрал 48.1%. Подадените по пощата 750 хил. гласа обаче се оказаха решаващи за крайния резултат. 

Официалните резултати, които бяха обявени в 18.00 часа българско време показват, че Ван дер Белен печели с 50,3%, от гласовете. Опонентът му събира подкрепа от 49.7% от избирателите, което означава, че има с 31 026 гласа по-малко от победителя. Самият Хофер призна поражението във Фейсбук си преди обявяване на официалните резултати.

Президентът в Австрия няма големи правомощия. Той обаче може да разпуска Националния съвет - по-важната Долна камара на парламента, като по този начин да предизвика предсрочни избори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

23

Още едно доказателство, че хората които живеят в чужбина са с много широки и съвременни възгледи, независимо какви са по народност.

77927

22

El Commandante

23.05 2016 в 23:33

"Поздрави за ясновидството относно Канада;"

Аааа, мерси,ама то не беше ясновидство, беше си прогноза подплатена със солидна фактология и тънко познавачество на магията с шайбата на леденото поле :):)

Стана ясно още след първите три мача, че нема кой да се опре на канадците-тва е адски качествен и адски умен отбор, виж че финландците,които преди тва угАсиха Сборная не знаеха изобщо къде се намират и как да стигнат до вратта.

Суоми ме изкефиха максимално-пишлемета на по 18-20 години, и Патрик Лайне, и Себастиан Ахо и Саша Барков и Мико Рантанен а не дадоха на Сборная да диша.

Руснаците трябва да спрат да пропускат толкова идиотски много възможности и да се научат да вкарват при пауърплей, иначе са хубав отбор и те много.

Абе екстра турнирче си стана, доволно много.

63994

19

Red or Dead

23.05 2016 в 22:46

@Камараден, Поздрави за ясновидството относно Канада;)Сборная бяха откровенно зле, явно на звездите им, мачовете в НХЛ им идват в повече, яд ме е и за чехите, моя стара любов когато бяха...Чехословакия.Най ме изкефиха обаче Финландците....може би си видял клипа, ама ще го постна тук, сори за офтопика, ама все пак има и политически привкус.....типичен средностатистически “кравар“ изразява “радостта“ си след загубата на сащ от Русия в мача за 3 място....

https://youtu.be/KDegm73ius8