Германия се съмнява, че Русия е убила немски депутат

ОFFNews 16 декември 2014 в 17:51 8280 7

Андреас Шокенхоф.

Снимка REUTERS/TOBIAS SCHWARZ

Андреас Шокенхоф.

Немски съд нареди аутопсията на депутата Андреас Шокенхоф, който почина внезапно на 57 г. на 13 декември, съобщи "Ройтерс".

Шокенхоф беше член на консервативната партия на Ангела Меркел и виден критик на Путин и управлението му. Аутопсията цели да премахне или докаже всякакви съмнения, че смъртта на политика е настъпила в следствие на умишлена намеса от страна на Кремъл.

"Не знаем причината за кончината му. С цел да разберем точната причина и да опровергаем всички съмнения и спекулации - включително тези, свързани с работата му приживе като координатор по въпросите с Русия - поискахме и получихме разрешение за аутопсия", заяви Карл-Йозеф Дил от държавната прокуратура.

Диел каза, че изследването ще се проведе във вторник, а резултатите ще бъдат обявени в сряда.

Шокенхоф доби публичност, когато през 2011 г. призна пред обществото, че има проблем с алкохола, след като катастрофира пиян с колата си. Тогава той напусна политиката за месец, за да се лекува.

Политикът беше правителствен координатор за отношенията с Русия от 2006 г. до началото на 2014 г. Преди две години - след като той написа и представи пред парламента официален доклад, критикуващ Путин, руското външно министерство отказа да признае Шокенхоф като представител на немското правителство.

Миналият месец депутатът обвини Путин, че води хибридна война срещу Украйна и Запада.

"Русия ще откликне само ако бъде подложена на натиск. Путин ще направи единствено това, което бъде принуден да стори", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews