Германия с рекордно увеличение на разходите за отбрана

OFFNews Последна промяна на 07 февруари 2021 в 21:48 2491 0

Снимка US Army

Офроуд учение на полигона Grafenwoehr в Германия.

Германия съобщи за рекордно увеличаване на разходите за отбрана в рамките на НАТО, с бюджет от 53 милиарда евро за настоящата година, съобщи ДПА. Това число съответства на 3,2-процентно увеличение, в сравнение с предходната година: за 2020 г. разходите за отбрана са били 51,4 милиарда евро.

В централата на НАТО в Брюксел се надяват, че увеличените разходи на държави като Германия може да уталожат трансатлантически спор за споделено поемане на финансовата тежест от държавите членки на алианса.

На този фон германското военно министерство и въоръжените сили на Бундесвера правят всичко възможно да получат по-голям бюджет за следващата година.

В публикация на сп. "Шпигел" се съобщава за вътрешен анализ за 2022 г., който рисува картина на хронично недофинансирани въоръжени сили и изтъква, че проектите за съобразяване с целите на НАТО не могат да бъдат реализирани или не могат да бъдат инициирани и реализирани навреме, при настоящите бюджетни планове.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг многократно даде да се разбере, че очаква да му бъде оказан натиск по въпроса от президента на САЩ Джо Байдън.

За разлика от Доналд Тръмп обаче, Байдън потвърди ангажимента си към създадения преди 70 години запазен военен съюз.

Този месец връзките между натовските съюзници Германия и САЩ се подобриха, след като Байдън обяви също, че ще замрази предислоцирането на американски военни, разположени в Германия.

В момента в Германия са разположени 34 500 американски войници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови