Хърватия затвори границата със Сърбия

OFFNews 18 септември 2015 в 07:27 4090 3

Снимка БНТ

Хърватия затвори седем от осемте си контролно-пропускателни пункта на границата със Сърбия. Мярката е временна, според полицията от сряда в страната са влезли над 11 000 мигранти.  

Премиерът Зоран Миланович каза, че Хърватия се опитва да спазва процедурите, но големият брой бежанци прави регистрирането и настаняването им невъзможно. 

Унгарският външен министър обвини по-рано вчера Хърватия, че изпраща имигрантския поток към Унгария и Словения вместо да проверява и регистрира кандидатите за убежище. Той обяви кризисна ситуация по границата. Сръбският външен министър съобщи, че Косовски албанци се възползват от хаоса на границата с Унгария и се представят за бежанци от Близкия изток. 

Словения спря движението на влакове по главната линия от и до Хърватия при граничния пункт “Добова”, след като органите на реда спряха влак с над 150 нередовни имигранти. Бежанците са били свалени от влака и под ескорт настанени временно в три вагона на територията на гарата. Органите на реда заявиха, че имигрантите ще бъдат върнати в Хърватия “възможно най-скоро”. Словения очаква през следващите дни в страната да пристигнат поне 5 хиляди кандидати за убежище, съобщи БНТ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика