Германия: Ако Русия не започне разследване за отравянето на Навални, тогава ще изхождаме от факта, че тя крие нещо

OFFNews 06 септември 2020 в 13:57 4345 2

Снимка БТА/AP

Германският външен министър Хайко Маас заплаши, че ако Русия не предприеме мерки за разследване на инцидента с Алексей Навални през следващите дни, ще последва реакция на Германия и нейните партньори. Това стана ясно от интервю във вестник Bild am Sonntag, предаде Ройтерс. 

"Очакваме руското правителство да разследва това тежко престъпление. Ако то няма нищо общо с нападението, следва да бъде заинтересовано да го докаже на базата на факти", категоричен е Маас.

Той обясни, че "ако всичко завърши с забулване и димни завеси, тогава ще трябва да изхождаме от факта, че Русия крие нещо". 

Относно позицията на Кремъл, че Навални може да е бил отровен извън Русия, Маас каза: "Това е толкова абсурдно, че няма да го коментирам повече".

"Тази атака е извършена със смъртоносно бойно вещество, забранено от международното право. Това е сериозно нарушение и ние сме ангажирали Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), която следи за спазването на Конвенцията за химическо оръжие", продължи той.

"Обсъждаме с нашите партньори какъв отговор ще бъде пропорционален", каза Маас. "В крайна сметка това ще зависи от отговорите на Москва". "Ясно е, че ако говорим за санкции, те трябва да бъдат колкото може по-целенасочени", добави той.

Междувременно от руското външно министерство казаха, че засега Москва не е сигурна, че Германия не играе двойна игра.

44-годишният опозиционер Навални припадна в самолет на път от Омск за Москва на 20 август, след като пил чай на летището. Самолетът кацна аварийно в сибирския град Омск, в чиято болница го поставиха в кома, след което бе транспортиран в берлинската болница "Шарите" по настояване на семейството му.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови