Имаме запаси от газ за 100 дни

Нели Чолашка Последна промяна на 16 юни 2014 в 14:27 2970 5

В хранилището в Чирен има запас от синьо гориво за 100 дни.

Към момента няма промяна в режима за доставка на газ за България и параметрите са в рамките на договорените, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

В хранилището в Чирен има налични 355 млн.куб.м природен газ, като във връзка с динамичната ситуация в Украйна в хранилището продължава да се нагнетява газ и в момента, обясниха оттам. 

Възможността за дневен добив от Чирен при сегашните нива на активен газ е средно около 3,3 млн.куб.м./ден., което осигурява около 65% от дневното потребление за този период от годината, при настоящите метеорологични условия в страната. Този запас ще ни стигне за минимум 100 дни.

Освен това от 1 януари 2014 г. е осигурена техническа възможност за пренос на от 1 млн. м3/д. до 3 млн. м3/д. природен газ, в посока от Гърция към България, в зависимост от възможностите на гръцката газопреносна мрежа, в изпълнение на задълженията по Регламент (ЕО) 994/2010 г, напомниха от ведомството на Драгомир Стойнев.

Съществуваща възможност за посрещане на нуждите от природен газ е и местният добив от находище "Галата". По данни за 2013-а година находището обезпечава около 10 % от потреблението на синьо гориво в страната. 

"При ползването на всички тези ресурси е възможно да се осигури потреблението на газ в страната ни краткосрочно, без прекъсване на доставките за потребителите.

При негативно развитие на ситуацията и сериозни индикации за спиране на доставките за България, всички заинтересовани страни и обществеността ще бъдат своевременно информирани", уверяват от икономическото министерство.

Все още няма нещо, което да повлияе върху цената на газа за България, обяви председателят на ДКЕВР Боян Боев в отговор на въпрос как ще се отрази ситуацията в Украйна върху цената на газа у нас.

Последният кръг от преговори между Русия, Украйна и ЕС приключи късно снощи без резултат. От тази сутрин Украйна трябва да предплаща за газа от Русия, което може да доведе до криза в доставките за България и Европа, каквато имаше в началото на 2009 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.06 2014 в 16:03

//всички заинтересовани страни //

Аз не съм заинтересован, може да не ме предупреждават.
Апропо, ако са ТЕЦ-те, които произвеждат ток почти на цената на вятърничавите централи, да му мислят.

16.06 2014 в 15:34

Обонго ще ни помогне. От Четвъртия хилядолетен Райх ще ни продават шистов газ в консерви.

16.06 2014 в 14:53

Российские власти склоняются к ответвлению от Южного потока для снабжения Крыма
16 июня 2014 | 14:30
Газопровод может быть построен за счет Газпрома в течение двух лет. Об этом РИА Новости сообщил министр по делам Крыма Олег Савельев. Ранее обсуждались два варианта газоснабжения Крыма. Вторым вариантом было строительство газопровода в Крым через КубанЬ, которое должно быть завершено к январю 2016 года.
Вариант с Южным потоком более экономичен, его планируется строить из Анапы, где начинается морская часть Южного потока. Длина газопровода составит всего 110 километров, а стоимость – чуть больше 200 миллионов долларов, что существенно меньше, чем если вести газопровод через Краснодар.


... яааааааааааа, сссстойне, гледай каква цена!!!!

... яааааааааааа, и подводни разклонения??? леле...

... хахахахахахахахаха

16.06 2014 в 14:44

...ами как са се справяли?

... чемодан - параход - чикаго !

... мноо ясно

... хахахахахахахаха

... може да ни дадат и федерална субсидия да възродиме фалиралия Детройт... ;)

16.06 2014 в 14:34

Интересно, как ли са се справяли без газ нашите прадеди?
Опредлено не са били по-зле икономически.
 
X