Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Имаме запаси от газ за 100 дни

Нели Чолашка 16 юни 2014 в 14:27 3782 5

В хранилището в Чирен има запас от синьо гориво за 100 дни.

Към момента няма промяна в режима за доставка на газ за България и параметрите са в рамките на договорените, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

В хранилището в Чирен има налични 355 млн.куб.м природен газ, като във връзка с динамичната ситуация в Украйна в хранилището продължава да се нагнетява газ и в момента, обясниха оттам. 

Възможността за дневен добив от Чирен при сегашните нива на активен газ е средно около 3,3 млн.куб.м./ден., което осигурява около 65% от дневното потребление за този период от годината, при настоящите метеорологични условия в страната. Този запас ще ни стигне за минимум 100 дни.

Освен това от 1 януари 2014 г. е осигурена техническа възможност за пренос на от 1 млн. м3/д. до 3 млн. м3/д. природен газ, в посока от Гърция към България, в зависимост от възможностите на гръцката газопреносна мрежа, в изпълнение на задълженията по Регламент (ЕО) 994/2010 г, напомниха от ведомството на Драгомир Стойнев.

Съществуваща възможност за посрещане на нуждите от природен газ е и местният добив от находище "Галата". По данни за 2013-а година находището обезпечава около 10 % от потреблението на синьо гориво в страната. 

"При ползването на всички тези ресурси е възможно да се осигури потреблението на газ в страната ни краткосрочно, без прекъсване на доставките за потребителите.

При негативно развитие на ситуацията и сериозни индикации за спиране на доставките за България, всички заинтересовани страни и обществеността ще бъдат своевременно информирани", уверяват от икономическото министерство.

Все още няма нещо, което да повлияе върху цената на газа за България, обяви председателят на ДКЕВР Боян Боев в отговор на въпрос как ще се отрази ситуацията в Украйна върху цената на газа у нас.

Последният кръг от преговори между Русия, Украйна и ЕС приключи късно снощи без резултат. От тази сутрин Украйна трябва да предплаща за газа от Русия, което може да доведе до криза в доставките за България и Европа, каквато имаше в началото на 2009 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews