Украйна пред спиране на газовите доставки от Русия

OFFNews 16 юни 2014 в 09:01 3693 4

Украйна е изправена пред заплаха от спиране на газовите доставки от Русия, след като преговорите с "Газпром" приключиха без споразумение и крайният срок за плащанията на дълговете на Украйна изтече тази сутрин.

Руският газов гигант обяви, че ще спре доставките, ако Киев не плати $1.95 млрд. до 6 ч. (GMT), което не се случи.

"Не постигнахме споразумение. Шансовете отново да седнем на масата на преговорите са минимални", обяви говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов, цитиран от Би Би Си.

В същото време еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, който участваше в разговорите, каза, че "не е песимист" относно споразумение.

Той заяви, че ще продължи да работи за споразумение, въпреки че предложението на Киев да плати 1 милиард долара до понеделник и оставата сума - на вноски, бе отхвърлено от "Газпром".

От 10 часа московско време днес Русия ще доставя на Украйна газ само в обема, който е предварително заплатен. Украйна е длъжна да транзитира газ към трети страна в съответствие с условията на действащия договор, обясниха от „Газпром“.

В същото време обаче Европейската комисия е предупредена за възможни проблеми с транзита на газ за европейските страни, в случай че Украйна използва газ от транзитните потоци.

Освен това „Газпром“ заведе дело срещу „Нафтогаз Украйна“ в Стокхолмския арбитражен съд за 4,5 млрд. долара заради неизпълнението на договора за доставка на руски газ и по-точно заради дълга на Украйна към компанията за вече използван газ.

Близо 15% от газовите доставки за ЕС от Русия минават през Украйна.

Малко по-късно стана ясно, че в отговор на руския иск Украйна е подала иск за 6 млрд. долара срещу Русия. Искът е за надплащане на доставения газ от 2010 г. до момента и цели да се преработи газовия договор с Русия, посочи директорът на "Нафтогаз" Андрей Коболев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови