Гърция: Нова демокрация печели изборите, но не и мнозинство

OFFNews 21 май 2023 в 19:52 1479 2

Министър-председателят на Гърция и лидер на Нова демокрация Кириакос Мицотакис гласува на парламентарните избори в страната.

Снимка БТА/АП

Министър-председателят на Гърция и лидер на Нова демокрация Кириакос Мицотакис гласува на парламентарните избори в страната, 21 май 2023 г.

Дясноцентристката "Нова демокрация" на министър-председателя Кириакос Мицотакис печели парламентарните избори в Гърция, според първи резултати от екзит пола, но няма мнозинство.

Партията печели между 36 и 40%, съобщава БНТ. На второ място е опозиционната лява СИРИЗА с 25 до 29%. Трета е ПАСОК - 9,5 до 12,5%. Следват Гръцката комунистическа партия с 6-8% и националистическото "Гръцко решение" с 3,5-4,5%.

Още две партии са около прага за влизане в парламента – МеРА25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис с 2,5-4,5% и евроскептичната лява партия "Плевси елефтериас" (Курс на свободата) с 2,2-4,2%.

На основата на тези данни "Нова демокрация" би получила между 121 и 125 места в 300-членния гръцки парламент, което няма да ѝ осигури мнозинство да състави самостоятелно правителство.

За първи път на избори в Гърция днес полицията обяви, че има арестувани за купуване на гласове. Става въпрос за петима души.

Политическата ситуация в южната ни съседка остава нестабилна, а през днешния изборен ден атиняни коментираха не кой ще спечели, а кога ще са следващите избори - съобщава БНР. Социолозите са убедени, че въпреки преднината на "Нова демокрация" не е възможно сформирането на самостоятелно или коалиционно управление.

До 17:00 часа избирателната активност беше 48,76%, съгласно последните официални данни на гръцките власти.

По-рано днес лидерите на двете основни партии Кириакос Мицотакис и Алексис Ципрас гласуваха и обявиха каква промяна очакват в страната.

"Днес гласуваме за бъдещето, за по-високи заплати, за повече и по-добри работни места, за по-ефективно здравеопазване, за общество с по-малко неравенства. Гласуваме за по-силна държава с важна роля в Европа, със защитени граници. Изборите са тържество на демокрацията. Днес отговорността за управлението на страната е ваша. Убеден съм, че утре ще дойдат по-добри дни за страната ни", заяви премиерът Кириакос Мицотакис.

"Днес е ден на надеждата. Хората държат в ръце шансът да наложат волята на мнозинството и да променят курса на държавата, да оставят зад себе си тежките и трудни 4 години на неравенство, несправедливост, недостоен живот на пенсионерите и липса на възможности за младите. До оставим зад гърба си едно арогантно правителство, което не разбира нуждите на хората, да отворим пътя за един прогресивен кабинет със социално справедлива програма. Правителство с нови лица, с нов стил на управление. Промяната е в ръцете на хората", каза Алексис Ципрас, лидер на СИРИЗА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7925

2

Trabajo

21.05 2023 в 22:54

пичове,
вземете се ограмотете малко.
в Гърция първият в изборите получава "бонус" депутатски места - идеята е да е по-лесно съставянето на мнозинство и правителство.

с 40%, Нова Демокрация получава сериозно и напълно самостоятелно мнозинство.

22548

1

dolivo

21.05 2023 в 21:15

ох като чуя по-високи заплати в първото изречение от реч, и ми става благо и комунистическо едно такова....
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика