Нов изборен кодекс и страх от предсрочен вот през юли: Гърция избира парламент

OFFNews 21 май 2023 в 07:45 1167 0

Снимка pixabay

Гърция избира новия си парламент днес. Освен че гърците ще гласуват по нов изборен кодекс и в страх, че вотът може да е генерална репетиция за предсрочно гласуване през юли. 

Вотът е за 300-местния еднокамарен парламент. С промените в законодателството се премахва досегашната система за бонус места на първата партия. Тя осигуряваше, според броя гласове за нея, но не по-малко от 25%, до максимум 50 допълнителни депутати и така й гарантираше стабилно самостоятелно 4-годишно управление, отбелязва БТА. 

Гласува се пропорционално, а прагът е 3 процента. За първи път е намалена и възрастта за гласуване. Така вече и 17-годишните ще дават своя вот.

За първи път на тези избори право на глас имат и гърците в чужбина, но това не важи за многомилионната гръцка диаспора. Според промените това важи за избирателите, които са живели в Гърция поне две години през последните 35 години и са подали данъчна декларация за предходните две години. А ако си под 30 – това да е направил твой родител. Така почти 23 000 гръцки гласоподаватели гласуваха в събота извън Гърция.

При евентуален предсрочен вот през юли обаче ще важи старата система, върната чрез поправки в избирателния закон от управляващата сега "Нова демокрация" през 2020 година. Така например колкото по-висок е процентът на първата партия, толкова повече бонус места ще получи.

До последно социологическите проучвания даваха преднина между 5 и 7% на дясноцентристка "Нова демокрация" пред лявата "Сириза". Именно "Сириза" промените Изборния кодекс в страната през 2016 г.  Според предварителните анкети управляващите от "Нова демокрация" могат да получат до 39% от гласовете.

След влаковата катастрофа в страната през февруари, която отне живота на 57 души, хиляди гърци излязоха на протест срещу лошото управление на страната. 

Сегашният премиер Кириакос Мицотакис от "Нова демокрация" заяви, че гражданите ще трябва да решат "дали ще продължим да вървим напред, или ще се върнем назад към миналото, което според мен искаме да забравим. Мога да погледна гражданите в очите и да кажа: Да, аз бях последователен в предизборните си ангажименти и запазих страната в безопасност в условията на безпрецедентни кризи".

Мицотакис обеща по-добра обществена и безплатна здравна система, динамично възстановяване на темповете на растеж, безработица под 10 %, повишаване на средната работна заплата на 1 500 евро, а на минималната - на 950 евро.

Основният му конкурент - Алексис Ципрас, бивш премиер и лидер на "Сириза", обеща по-добри доходи за пенсионерите и връщането на 13-та пенсия.

Сред другите 3 партии, които според социолозите влизат в парламента, е традиционно Гръцката комунистическа партия. Сред кандидатите ѝ за депутати е и българката Костадинка Кунева, бивш евродепутат от "Сириза".

Чертата се очаква да премине и "Елиники лиси" ("Гръцко решение"). Лидерът ѝ е бизнесменът и водещ на предавания в малки регионални телевизии Кириакос Велопулос, който е против санкциите срещу Русия, маските по време на коронавируса, локдауните, ваксините, но и срещу абортите и смяната на пола.

В парламента ще бъде и Янис Варуфакис, ексцентричният бивш финансов министър на "Сириза", който продължава да е срещу еврото с формацията си "Мера25".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови