Френското правителство се подчини на протестите: спира поскъпването на горивата

OFFNews 04 декември 2018 в 10:41 5476 1

Френското правителство се подчини на протестите. То ще спре повишението на данъка на горивата, което би довело до поскъпването им - намерение, заради което в средата на ноември избухнаха протестите на движението на "жълтите жилетки", посред които четирима души загубиха живота си, а мнозина бяха ранени.

Протестиращите окупираха главни френски градове, включително столицата Париж, а акциите им доведоха до сериозни щети през последните три седмици.

Министър-председателят Едуард Филип потърси компромисно решение, като ги покани на масата на преговорите, но те отказаха с мотива, че най-крайно настроените от движението са отправили смъртни заплахи към онези, които се отзоват на поканата.

Започнало от протести срещу цените на горивата, бунтът на "жълтите жилетки" прерасна в гняв срещу правителството и цялостната му политика.

Наричат се така заради задължителните светлоотразителни жилетки за всички водачи на моторни превозни средства във Франция.

Президентът Еманюел Макрон беше избран преди две години с огромна подкрепа за планираните мащабни реформи, но популярността му спадна рязко през последните месеци. Той обвини политическите си опоненти в "яхване" на протестите с цел блокиране на реформите му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

04.12 2018 в 12:35

Ще трябва да се изгърчи някоя държава богата на петрол, за да могат французите да джиткат евтино. Американците опукаха Ирак, ама на Франция никой няма да ѝ даде сама да нападне Венецуела или Нигерия. Най-много да бере трохите след Шеврон и Ексон. Макарон го закъса.