Протестите в Париж взеха четвърта жертва

Александра Маркарян 04 декември 2018 в 08:10 2797 2

Протестите във Франция взеха четвърта жертва, съобщи bTV.

Тя е жена на 80 г. Загинала, след като я улучили с контейнер със сълзотворен газ, докато гледала протестите от прозореца на жилището си в Марсилия.

Междувременно сред самите протестиращи срещу поскъпването на горивата от движението на "жълтите жилетки" се появи неразбирателство. Част от тях отказаха да се включат в насрочена за днес среща с министър-председателя на Франция Едуар Филип. Някои от членовете на групата обясниха, че са получили смъртни заплахи от най-крайните протестиращи, предупреждавайки ги да не влизат в преговори с правителството, съобщи Би Би Си.

Акциите на "жълтите жилетки" започнаха в средата на месец ноември. В началото те бяха насочени срещу повишаването на данъка върху горивата. След това прераснаха в недоволство срещу политиката на правителството.

Наричат се така, заради светлоотразителните жилетки, които носят по време на протестите и които са задължителни за водачите на всички превозни средства съгласно френския закон. Движението се зароди в социалните медии и намери поддръжници и сред политици.

Президентът Макрон, който в понеделник свика спешно заседание по сигурността, обвинява политическите си опоненти, че са "яхнали" протеста, за да блокират провеждането на програмата му за реформи.

Засега не се обсъжда въвеждането на извънредно положение, въпреки че министри допуснаха тази възможност. Междувременно Макрон отмени планирано посещение в Сърбия заради опасения, че кризата може да се разрасне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

2

elbarbudo

04.12 2018 в 15:58

Кой е изстрелял контейнера? Като се има предвид, че не е споменато, разбирам че е режима на Макарон?

11769

1

Dafack

04.12 2018 в 09:57

Чакайте сега, жертвата от Париж или Марсилия е последно?!
 
X

Да помогнем на украинските деца!