Франция отмени задължителната стерилизация на транссексуалните

ОFFNews 14 октомври 2016 в 17:49 10995 3

Транссексуални активисти приветстваха поправка във френския закон, която слага край на принудителната стерилизация при смяна на пола, съобщава Би Би Си.

Същевременно въведената в сряда поправка даде на възрастни и непълнолетни граждани на Франция правото да сменят пола си в съда, без задължително да бъдат подложени на необратима стерилизация.

Активистите от ILGA-Еurope наричат промяната "прогрес", в който "още една европейска страна се освободи от срамния акт на стерилизация".

Във Франция, дори и след поправката в закона, хората, които искат да сменят пола си, ще трябва да посетят съда, за да бъде призната промяната.

Активистите от ILGA-Еurope определят Дания, Малта, Ирландия и Норвегия като примери за отношението към транссексуалните: "Дания, Малта, Ирландия и отскоро Норвегия направиха избора да уважават тялото на човека и правото му да се самоопределя".

В тези страни транссексуалните сами определят пола си и не се налага да се минава през специални процедури в съдебната зала за промяна на документите.

Принципът на самоопределянето бе застъпен и от Съвета на Европа. Според организацията, често транссексуалните срещат дискриминация на работното място, на обществени места, в здравни заведения и се сблъскват с действия и речи, породени от омраза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови