`Фотографът` на полка: Азовстал – мястото на моята смърт и на моя живот

Азовецът Дмитрий Казацки, позивна `Орест`, остави в Google албум със снимки и обеща да качва докато е в плен

Красимир Крумов 20 май 2022 в 21:52 6766 6

Азовстал

Снимка Дмитрий (Орест) Казацки

Една от двете последни снимки, качени от Орест в папката му в Google Disc.

"Това беше. Благодаря ви от укритията на Азовстал – мястото на моята смърт и на моя живот." - така написа в петък сутринта в профила си в туитър украинският боец от полка Азов Дмитрий Казацки, позивна Орест, който през дните на защитата беше „фотографът“ на полка и светът виждаше картините на случващото се в подземията на Азовстал през неговите очи и неговия обектив. За финал Орест отново пусна две снимки с празните развалини на комбината, а руският сайт „Медуза“ припомня в своя публикация най-ярките кадри, които Казацки даде на света.

В петък следобед се появиха непотвърдени от украинската страна информации на руски военни източници, че от територията Азовстал са излезли командирът Денис Прокопенко, който по-рано през деня публикува видео от комбината, и заместникът му Святослав Паламар – Калина. Къде се намира Орест и дали се е предал на руските военни, контролиращи Мариупол засега не е известно.

Под съобщението си от сутринта Казацки направи и коментар:

„Между другото, докато съм в плен, ще ви качвам снимки с най-добро качество, изпращайте ги за всички журналистически награди и фотоконкурси, ако спечеля нещо, ще е много хубаво след излизането ми. Благодаря на всички за вашата подкрепа. До скоро!", написа боецът под снимките и публикува линк към папката си в google диск с предишните си снимки от Азовстал. Възможно е да има включена синхронизация с акаунта си в Google и да разчита, че следващите кадри, които ще направи, автоматично ще се качат в Google, ако има достъп до интернет. Последните две снимки са качени от самия него в 15:04 в петък по киевско време.

Кой е Орест? Според местните медии Дмитрий Казацки е на 26 години е роден в Житомирска област.
До 2014 г. Казацки учи политология в Острожката академия в Ровненската област на Украйна, а след това постъпва в Националната гвардия. „Хромадске“ пише , че Орест е служил в Мариупол от 2015 г., а през 2017 г. се присъединява към полка Азов. Там отговаря за пресслужбата на полка, твърдят украинският Vogue и телевизионният канал „1 + 1“.

В Украйна наричат Козацки „очите и гласът на Азовстал“. На 10 май, на фона на опитите на руските военни да превземат завода, полкът Азов публикува фоторепортаж на Орест, главните герои на който бяха ранените защитници на Азовстал.

На 16 май друга снимка на Козацки с украински войник, облян в лъч светлина, идваща от счупения покрив на завода, получи десетки хиляди споделяния в социалните мрежи, а потребителите и сложиха заглавието„Светлината ще победи", други "Ангелът от Азовстал"

Козацки стана известен и с изпълнението си на песента „Стефания“ на украинската рап група Kalush Orchestra, която спечели Евровизия 2022. Ден след победата на Украйна в конкурса, Орест публикува видео, на което пее песента в руините на Азовстал под звуците на артилерийския обстрел.

Украинските военни държаха защитата на Азовстал от средата на март. На 16 май започнаха да напускат обсадения комбинат. По последни данни на Министерството на отбраната на Руската федерация в плен са се предали над 1900 украински войници.

Самите защитници на Азовстал казаха на два пъти, че напускат позициите си по заповед на командването. Украинската страна почти не коментира излизането на азовци и частите на националната гвардия и гранични войски от комбината. Киев не използва и думата "пленници" по отношение на бойците от Азовстал, а в съобщенията присъства словосъчетанието „спасителна операция“. Украйна се надява, че ще успее да размени защитниците на Азовстал срещу руски военнопленници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

5

Propaganda

21.05 2022 в 11:40

Юнак, защитаващ нашия свят срещу руската чума и коака.

-6142

3

Кокорчо

21.05 2022 в 00:13

Сега ше го снимат него в затвора

-60

2

офф бее

20.05 2022 в 23:25

Не си! Инвалид без капчица емпатия си! Жалко!
 
X

Да помогнем на украинските деца!