Пекин и Тайпе в бойна готовност заради посещението на Нанси Пелоси

OFFNews 02 август 2022 в 11:46 2278 2

Пелоси

Снимка Архив

Нанси Пелоси

Самолети на комунистически Китай прелитат тази сутрин близо да въздушната граница над Тайванския проток преди очакваното по-късно през деня пристигане в Тайпе на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, предаде Ройтерс.

Пекин вече на няколко пъти предупреди Пелоси да не посещава неговата отцепила се територия, но Вашингтон отвърна, че няма да се уплаши от "дрънкането на оръжие" от китайска страна.

Освен прелитането на китайски бойни самолети над разделителната линия над протока там от вчера се намират и китайски военни кораби, каза източник на Ройтерс. Той окачестви тези необичайни действия на Пекин като "много провокативни". По думите му тази сутрин китайски самолет на няколко пъти тактически "докосвал" неофициалната граница над Тайванския проток, но се връщал обратно.

В това време наблизо летели в готовност тайвански самолети, но нито един самолет не е прекосявал разделителната линия, уточни източникът на Ройтерс, цитиран и от БТА.

В изявление министерството на отбраната в Тайпе заявява, че контролира изцяло военната обстановка около Тайван и ще предприеме адекватни действия в отговор на "заплахите от врага". От министерствата на отбраната и на външните работи в Пекин не отговориха на заявката за коментар, посочи Ройтерс.

Лице, запознато с графика на Пелоси, твърди, че повечето от нейните срещи в Тайпе са насрочени за сряда, така че тя може би ще пристигне на острова утре. Тайванският вестник "Либърти таймс" писа, без да посочва източниците си, че шефката на долната камара на американския Конгрес каца в Тайпе в 22:20 ч. местно време (14:20 по Гринуич).

Ройтерс допълни, че Тайван подготвя за обитаване противовъздушните си убежища във връзка с нарастващото напрежение с Китай и опасенията, че нашествието на Русия в Украйна може да насърчи Пекин да се опита да завземе със сила самоуправляващия се остров. Само в Тайпе има повече от 4500 такива убежища, в които могат да се настанят около 12 милиона души, четири пъти повече от населението на града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

02.08 2022 в 12:25

айде бе, за една баба Пелоси какво толкоз се връзват, ще ми обясни ли някой?

-490

1

EA Trash

02.08 2022 в 12:24

да видим дали ще кацне...