Финландия се готви за разпад на еврозоната

Последна промяна на 17 август 2012 в 11:02 1071 3

Ерки Туомиоя, Снимка: Reuters
Ерки Туомиоя, Снимка: Reuters

Финландия се готви за разпадането на еврозоната. Това заяви пред "Дейли телеграф" министърът на външните работи Ерки Туомиоя. Той призова европейските лидери да се подготвят за тази възможност.

По думите му финландското правителство има готовност за разпада на общата валута с поготвен “оперативен план за всяка ситуация”.

"Това не е нещо, към което се стремим, но трябва да сме подготвени", заяви Туимиоя.

Финландия взе участие в спасителните програми за Испания и Гърция, но страната няма да участва повече във финансови спасявания и фискални съюзи, подчерта той.

Позицията на финландското правителство подкрепя и лидерът на опозицията Тимо Сойни. "Няма правила как да се напусне еврозоната, но това е само въпрос на време. Или югът, или северът ще се разпадне, защото тази ограничаваща валута води до мизерия за милиони и разрушава бъдещето на Европа", картегоричен е той.

Според него никоя страна не иска да е първата напуснала еврозоната, за да не носи вината за разпада ú, въпреки че ако никой не предприеме тази стъпка, ще настане “пълна катастрофа”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.08 2012 в 13:32

Дедо поп, ако се измори да се бори в Родината, ще се пресели във Финландия.

17.08 2012 в 12:28

Е, поне едни вече го казаха честно.
Работата е че ЕС е чисто политически проект със съвсем конкретни цели, проблемът е че някой отдавна ги е забравил, и е решил че желаното е действително, пък то не е. От там - и разпада.
Еврото е още по-голяма грешка. Чисто политически проект, зорлем заврян във финансите и икономиката, няма как да работи. И двете изчезвания са въпрос наистина само на време, но и на много - много големи проблеми.

17.08 2012 в 11:43

Интересното е че всички са в малко патова ситуация. Ако еврото падне тогава всичките кредите отпуснати в евро на Южните страни ще се окажат неизплащаеми, а старите нови валути на тези страни ще се сринат за нула време... след което идва и хипер инфлацията... не че Финаландия не го знае, но те едва ли има да си вземат кредити от Гърция или Испания. За това пък Германия много държи еврото все още да е съществува валута.