Финландия поиска ЕС да се откаже от лятното часово време

OFFNews Последна промяна на 26 януари 2018 в 20:44 6839 2

Финландия призова Европейския съюз да се откаже от лятното часово време и местенето на стрелките на часовника по два пъти в годината.

За момента Европейската комисия обаче не дава признаци, че бърза да изпълни това искане. 

Комисията само потвърди, че продължава дългосрочното преразглеждане на директивата за лятното време от 2001 г. Изследване на ЕК от 2014 г. установи, че преобладаващата част от страните членки са доволни от сегашното положение, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Проблемът на Финландия, е че в края на декември денят в Хелзинки - най-северната от столиците в ЕС - трае по-малко от шест часа. Политиците твърдят, че местенето на стрелките с час напред през март, а после обратно през октомври се отразява отрицателно на съня и работата на хората и може да причини трайни здравни проблеми.

Подобно на съседите си в района на Балтийско море Финландия понася неудобства поради различното часово време в сравнение с другите си съседи - Русия, Беларус и Украйна, които се отказаха от лятното време след решението на Москва от 2011 г.

Практиката за местене на стрелките като средство за пестене на електроенергия и пари стана популярна в много страни по време на енергийните кризи през 70-те години на миналия век. За да сложи край на вариациите в различните страни, през 90-те години ЕС уеднакви политиката в това отношение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови