Финансова криза в "Ислямска държава"

OFFNews 18 април 2016 в 11:02 4644 3

Приходите на Ислямска държава са спаднали с 30%  в сравнение със средата на миналата година, става ясно от доклад на американската аналитична компания IHS.

Според данните към края на март ислямистите печелят по 56 млн. щатски долара месечно. В средата на 2015 г. месечната сума е възлизала на 80 млн. долара. Като част от причината за този спад се посочва намаленото производство на нефт, продажбата на който формира 43% от доходите на терористите. За същия период добивът се е понижил от 33 хил. до 21 хил. барела дневно, главно заради бомбардировките на водената от САЩ коалиция, които са увредили производствената инфраструктура.

В сравнение със средата на 2014 г. контролираната от ИДИЛ територия е намаляла с 22%. С това броят на хора, живеещи под управлението на радикалните сунити, е спаднал от 9 до 6 млн. души.

Ислямска държава се финансира на 50% от данъци и конфискации, затова и загубата на население и площ удря силно финансовата стабилност на организацията, обясняват експертите. За да компенсират за намалените приходи, ислямистите са започнали да освобождават осъдени на смърт срещу заплащане, да събират данък за монтиране на сателитни чинии, такси за напускане на градовете и глоби за неправилно цитиране на Корана.

Въпреки това анализаторите не омаловажават влиянието на терористите. "Ислямска държава все още е силна в региона, но този спад в приходите е значителен и в дългосрочен план ще превърне управлението на контролираните от нея територии в по-голямо предизвикателство", се казва в доклада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!