Документи разкриват как Ислямска държава продава артефакти през Турция

OFFNews 31 март 2016 в 12:30 4437 3

Снимка RT

Официални документи на Ислямска държава разкриват как групировката  прекарва разграбени от контролираните от нея територии археологически артефакти по вече познати маршрути за нелегален износ на нефт и оръжия през Турция, разказва Russia Today.

С търговията на исторически значими предмети се занимава Департаментът по артефакти към т.нар. Министерство на природните ресурси на терористичната организация. Това доказват документи, намерени от кюрдски бойци от Отрядите на народната отбрана в Сирия. Автентичността им се потвърждава от печати, вече познати от открити преди време бележки за продажба на нефт.  

Един от намерените листове е молба за пропускане на турски търговец на антики от Турция в Сирия: "Към брата, отговорен за границата, моля,  осигури преминаването на брат Хюсеин Ханиа Сарира през твоя пункт, заедно с мъж от Турция, търговец на артефакти, с цел той да работи с нас в Департамента по артефакти към Министерството на природните ресурси. Аллах да те благослови, любящ брат, Абу Уафа Ат-Туниси".

В сирийския град Шадади руските журналисти успяват да заснемат части от ценни антики, които кюрдските бойци са открили в тунел на Ислямска държава след превземането на града през 2015 г. Не е ясно откъде точно са пренесени вещите, но освен тях кюрдите намират и френска карта от колониални времена, която посочва различните локации за иманярство. 

За слабия граничен контрол между Сирия и Турция разказва и млад джихадист, пленен от кюрдските отряди. "Изпратиха ме да служа в Тел Абияд на турската граница. Понякога дори преминавахме границата и служехме там. Виждахме как преминава турската армия, но не е имало конфликт с тях", обяснява заловения Абу Аюб ал-Ансари. По думите му, след като Ислямска държави губи контрола на граничния град, се прекъсва и прекият контакт с турските служби за сигурност, както и възможността за преминаване на нови бойци в разкъсаната от война страна. Става невъзможно и транспортирането на нефт към Турция, което поставя терористите в затруднено финансово положение. 

Задържаният ал-Ансари разказва в детайли и за начина, по който Ислямска държава е търгувала с горива. Разкрива, че организацията е наясно, че зависи финансово от нефта. Работещите в тази сфера са получавали различно заплащане според това дали имат семейство или не - 50 долара за ерген и 100 за женен мъж. Самият той е получавал 135 долара на месец заради това, че има съпруга и има малко дете.  

  



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!