Филипините ще разрешат медици да работят в Германия и Великобритания в замяна на ваксини

OFFNews 23 февруари 2021 в 20:46 1930 0

Снимка pixabay

Филипините ще позволят на хиляди здравни работници, предимно медицински сестри, да започнат работа във Великобритания и Германия, ако двете страни се съгласят да дарят така необходимите ваксини срещу коронавирус, заяви високопоставен служител във вторник.

Филипините, които са сред страните с най-много случаи на коронавирус в Азия, смекчиха забраната за работа на своите здравни работници в чужбина, но въпреки това ограничават броя на медицинските специалисти, напускащи страната, до 5 000 годишно.

Алис Висперас, директор на бюрото по международни отношения към министерството на труда, заяви, че Филипините са отворени за вдигане на горната граница в замяна на ваксини от Великобритания и Германия, които страната ще използва за да ваксинира работниците си в чужбина и стотиците хиляди филипински граждани, прибиращи се в страната.

Медицинските сестри са сред милионите филипинци, които работят в чужбина, като осигуряват над 30 милиарда долара годишно в парични преводи, жизненоважни за икономиката на страната.

„Обмисляме искането за вдигане на ограничението за работа в чужбина, при условие на постигнато споразумение“, каза Висперас пред Ройтерс.

Великобритания е на пето място по брой на жертвите на коронавируса в света и един от най-лошите икономически удари от пандемията, докато Германия е 10-та по брой заразени в световен мащаб.

Докато двете страни са ваксинирали общо 23 милиона души, Филипините все още не са започнали кампанията си за имунизация на 70 милиона възрастни, или две трети от своите 108 милиона души население. Очаква тази седмица да бъде получена първата партида ваксини, дарени от Китай.

Филипините искат да осигурят общо 148 милиона дози ваксини.

Британското посолство в Манила не отговори веднага на искането за коментар, докато обажданията до германската мисия останаха без отговор.

През 2019 г. почти 17 000 филипински медицински сестри са подписали трудови договори в чужбина, показват данните на правителството.

Докато филипинските медицински сестри са се борили да отменят забраната за работа в чужбина, за да избегнат лошите условия на труд и ниското заплащане у дома, планът за обмен на работници срещу ваксини не е добре приет от някои медицински работници.

„Отвратени сме от това как правителството се отнася към медицинските сестри и медицинските работници като стока или продукт за износ“, каза Джоселин Андамо, генерален секретар на Обединението на филипинските медицински сестри, предаде Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews